Uprkos tome što generišu gotovo 70 odsto radnih mesta, stvaraju 54 odsto bruto dodate vrednosti i oko 34 odsto bruto domaćeg proizvoda, mala i srednja preduzeća u Srbiji suočavaju se sa brojnim izazovima. Kako bi se unapredilo njihovo poslovanje, pod okriljem EBRD se, od 2013. godine, sprovodi „Program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji“, koji finansira Evropska unija uz podršku Ministarstva privrede Vlade Srbije. Tim EBRD – Saveti za mala preduzeća povezao je preduzeća sa domaćim konsultantima i međunarodnim savetnicima. Kroz ovaj program do sada je prošlo više od 750 malih preduzeća kojima su stručni konsultanti pružili razne vrste pomoći, kako bi podstakli inovacije, privukli investitore, stekli odgovarajuću stručnost, postali lideri u poslovanju i na taj način povećali konkurentnost i produktivnost u privatnom sektoru u Srbiji.


– Ovaj program je izuzetno uspešan u Srbiji, a na to ukazuje i činjenica da je 77 odsto preduzeća koja su dobila naše savete povećalo obrt, i to u proseku za 23 odsto, a više od polovine firmi koje su zatražile savet kroz ovaj program povećale su broj zaposlenih u proseku za 14 odsto. Pozitivna iskustva kako malih i srednjih preduzeća, tako i konsultanata veoma su ohrabujuća, i mi imamo nameru da nastavimo ovaj program u Srbiji – izjavila je na konferenciji za novinare Bojana Vukosavljević, principal menadžer EBRD – Saveti za mala preduzeća.

Za ovaj program mogu da se prijave sva privatna preduzeća sa prometom do 50 miliona evra i imovinom do 43 miliona evra. Kako bi se kvalifikovala za program, firma mora da finansira od 12 do 75 odsto troškova, a subvencija Evropske unije nije u novcu, već u pružanju stručnih saveta koje pružaju iskusni profesionalci.

– Mi sarađujemo sa EBRD od 2010. godine i do sada smo realizovali više zajedničkih projekata. Neke od tih projekata EBRD je u potpunosti finansirala, a neke smo mi kofinansirali. Zahvaljujući Programu podrške malim i srednjim preduzećima stekli smo dosta znanja i iskustava i mnogo su nam značili praktični saveti internacionalnih konsultanata. Mi smo porodična firma koja postoji od 2004, a danas prodajemo i u inostranstvu, tako da i praćenje finansijskih izveštaja predstavlja neophodni deo poslovanja kako bi se postigli najbolji rezultati, tu nam je EBRD veoma pomogao. Što se tiče ostalih firmi, barem u tekstilnoj industriji, znam da i oni sarađuju i učestvuju u ovakvim programima i zadovoljni su – kaže Miloš Ivković, direktor preduzeća Ivković doo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari