Sindikati JP Putevi Srbije najavljuju štrajk upozorenja-blokadu naplatnih stanica ukoliko se ne dogovore sa državom oko plata 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Sindikati JP Putevi Srbije pozvali su ministra finansija Siniše Malog i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića na sastanak na temu povećanja njihovih plata i najavili štrajk 26. maja ukoliko do dogovora ne dođe.

Samostalni sindikat JP Putevi Srbije i Radnički sindikat ovog preduzeća 15. maja uputili su pisma dvojici ministara u kome kažu da je neprihvatljiva ponuda da dobiju povišice do 10 odsto, „koje su sva druga javna preduzeća već dobila u januaru ove godine, a da za tih celih 10 odsto morali bi da se mole nadležni da odobre“. Oni su ponudu Ministarstva finansija koju su, kako se navodi u pismima dobili na sastanku 13. maja, ocenili „sramnom“ i „ponižavajućom“.

Oni su pozvali ministre da zakažu sastanak kako bi se našlo rešenje za poboljšanje materijalnog položaja, a ukoliko ne dođe do dogovora do 24. maja, najavljuju stupanje u štrajk 26. maja na naplatnim stanicama „čiju pripremu započinju“.

Na Fejsbuk strani Samostalnog sindikata JP Putevi Srbije 16. maja objavljena je odluka o stupanju u jednočasovni štrajk upozorenja 26. maja u periodu od 17.30 do 18.30 sati.

Oni zahtevaju da im se vrednost boda za obračun zarade uveća za 20 odsto, da se povećaju koeficijenti radnih mesta sa osnovnom, srednjim trogodišnjom i četvorogodišnjom i višom školom.
Zahtevaju i da se iznos za topli obrok poveća na 12.144 dinara, a regres na 6.573 dinara.

Takođe traže i da se iznos za smenski rad poveća za 15 odsto, kao i da se koeficijent minulog rada poveća za 0,5 dosto po godini radnog staža u JP Putevi Srbije.

Oni su najavili prekid rada pojedinih traka za distribuciju, tj. i manuelnu i elektronsku naplatu putarine na naplatnim stanicama Beograd, Stara Pazova, Subotica, Obrenovac, Pakovraće, Šimanovci i Šid.

Pored pomenuta dva sindikata, odluku o štrajku upozorenja podržao je i treći Sindikat zaposlenih u JP Putevi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari