Bivši radnici nekadašnjih fabrika obuće Košuta na Cetinju, Metalca u Nikšiću i „Radoja Dakića“ u Podgorici kao i Kontejnerskih terminala i generalnih tereta (KTGT) u Baru protestnim okupljanjima pokušavaju da ostvare svoja prava.

Oni traže od države da im isplati plate i otpremnine. Košuta i Metalac su ugašeni, dok je preduzeće KTGT privatizovano, a nekadašnji gigant crnogorske industrije – fabrika građevinsnkih mašina „Radoje Dakić“ i dalje opstaje ali umjesto da se bave proizvodnjom desetak zaposlenih prima platu od izdavanja dijela nekadašnje imovine. No svima je zajedničko da pomoć traže od nadležnih državnih organa, kako od Ministarstva ekonmije i Ministarstva rada i socijalnog staranja, tako i od lokalnih uprava.

Radnici fabrike modne obuće u stečaju protestvovali su, uoči Nove godine, na Cetinju, a sredinom ovog mjeseca okupljali su se ispred zgrade Ministarstva rada i socijlnog staranja u Podgorici. Radnici Košute traže od Vlade da im se, kao prioritetnim povjeriocima, isplati devet neisplaćenih zarada, prijavljenih na dan otvaranja stečajnog postupka marta 1996. godine, kao i da im se spoji radni staž za vrijeme trajanja stečajnog postupka. Oni traže i isplatu otpremnina od 200 do 400 eura po godini staža koje im, kako tvrde, pripadaju. U razgovoru sa predstavnicima resornog ministarstva bivšim obućarima ništa nije obećano. Većina nekadašnjih radnika Košute, a slična je situacija i sa dijelom radnika Metalca i „Radoja Dakića“, nalaze se u veoma teškoj situaciji – u godinama su kada se ne mogu zaposliti, niti imaju pravo na penziju, pa je suvišno govoriti koliko im je novac potreban.

Potraživanja nekadašnjih radnika nikšićkog Metalca su, posmatrano u odnosu na radnike sa Cetinja, novijeg datuma. Devetnaest radnika Metalca štrajkovalo je ispred svoje nekadašnje fabrike u Nikšiću i bili su spremni i na radikalizaciju protesta, ali im je prije nekoliko dana, na ime otpremnina, ispalćeno po 10.700 eura. Oni se od 1. decembra nalaze na evidenciji Biroa za zaopošljavanje jer je proizvodnja u fabrici, koju je beogradska firma Iskra promont u decembru 2014. zakupila, obustavljena u novembra prošle godine, pa je radnicima koji su bili angažovani na određeno vrijeme prestao radni odnos. Sada u proteste kreću 22 radnika Metalca koji su u septembru 2012. godine dobili otkaz i kojima još uvijek nije isplaćen cio iznos od po 10.700 eura na ime otpremnina. Njima je u julu 2013. godine isplaćena prva rata od 4.000 eura, dok na preostali iznos od 6.700 eura još čekaju.

I bivši radnici barske firme Kontejenerski terminali i generalni tereti, o čemu je i Danas pisao, takođe su prije desetak dana dolazili u Podgoricu (okupili su se ispred zgrade Minisatrstva rada i socijalnog staranja) tražeći da im se isplati novac na ime smanjenih zarada dok su radili a što im je, prije četiri godine, priznala tadašnje Inspekcija rada. Bivši radnici KTGT prekinuli su štrajk jer im je obećano da će rersorno ministarstvo formirati Agonija radnika „Radoja Dakića“

Agonija bivših radnika fabrike građevinskih mašina „Radoje Dakić“ u Podgorici traje punih sedam godina. Oni mirno protestuju nekoliko puta mjesečno ispred zgrade Vlade Crne Gore jer prema pravosnažnim sudskim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupna potraživanja, sa prispelim kamatama, već su narasla na 50 miliona eura a do novca potrebnog za izmirivanje obaveza prema radnicima trebalo bi da se dođe prodajom imovine fabrike. Jedan dio imovine, koju čini zemljište na atraktivnoj lokaciji, prodat je prije nekoliko mjeseci, ali to je nedovoljno za izmirivanje svih potraživanja. Radnicima ni taj dio još nije uplaćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari