Vozači kamiona iz Srbije pet dana bez hrane i vode na granici Ukrajine i Rumunije, ostali prolaze bez smetnji 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo

Više od 60 srpskih vozača kamiona koji su prevozili robu preko Ukrajine, već pet dana je blokirano na granici sa Rumunijom, na prelazu Đakovo, ali broj nije konačan jer još uvek pristižu podaci. Reč je samo o srpskim kamionima, dok su oni iz Ukrajine, Rumunije ili drugih država prolazili bez smetnji.

Našima je ponuđena varijanta da sačekaju dok im se status ne reši, rečeno im je i da mogu da ostave kamione sa robom, ali niko od njih to neće da uradi, jer će ostati i bez tovara i bez vozila – kaže za Danas Aleksandar Spasić, generalni sekretar Poslovnog udruženja Međunarodni transport.

Kako Danas saznaje, u podne je počeo sastanak ambasadora Ukrajine u Beogradu, Oleksandra Aleksandroviča u Ministarstvu spoljnih poslova a očekuje se da između ostalog, bude razjašnjen i status srpskih prevoznika koji su se zatekli u Ukrajini. Nezvanično, u ukrajinskoj ambasadi saznajemo da je možda problem u robi koja se prevozi, da je ruskog ili beloruskog porekla, ali naši vozači ističu da je tovar koji voze srpski, plaćen je.

Spasić kaže da vozačima, sa kojima je Udruženje u stalnom kontaktu, ponestaje keša jer banke ne rade a bankomati su prazni, ali da i ono malo gotovine što sakupe ne mogu da upotrebe jer su prodavnice prazne i nemaju gde šta da kupe. Volonteri koji kolonu putničkih automobila sa izbeglicama snabdevaju hranom i vodom, njima ne dele namirnice. Spasić kaže da je slična situacija bila i na granici Mađarske i Ukrajine, ali da je ta grupa prevoznika u petak puštena da nastavi put Srbije.

– Mi skupljamo podatke o vozačima i šaljemo ih nadležnom ministarstvu koje preko Ministartsva spoljnih poslova pokušava nešto da uradi, ali je pitanje šta mogu jer ne postoji zvaničan stav zbog čega kamioni ne mogu da prođu. Za ruske i beloruske nam je jasno, njima su vozila sa robom zaplenjena, ali srpskim ne, samo su zadržani – objašnjava Spasić i ističe da su na granici sa Belorusijom, grupi srpskih teretnjaka koji su uspeli da po izbijanju rata pređu iz te zemlje u Ukrajinu, oduzeti kamioni i roba a njima je naloženo da se sklone, tako da su vozači pronašli smeštaj u jednom od obližnjih hotela.

On ističe da je naša ambasada u Ukrajini obećala da će učiniti sve što je moguće, ali da je malo nade kako će bilo šta uspeti, jer se i oni nalaze pod stalnom vazdušnom opasnošću, veze su im pokidane i sada sve zavisi od toga kako će naše Ministartsvo spoljnih poslova da nastupi.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari