Da li SDA Sandžaka silazi sa trona Bošnjačkog nacionalng veća i da li je bilo "beogradskog uticaja" na izbore za BNV 1Foto: N. Kočović

Konačna crta ispod rezultata izbora za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) još nije podvučena. Sve bi, što se tiče mandata, trebalo bi da bude jasno tek sledeće sedmice, nakon što budu bili ponovljeni izbori na biračkom mestu 20 u tutinskoj opštini.

I pre zvaničnih rezultata, u izbornoj noći 13. novembra, pobede su proglasile liste Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Kada budu saopšteni rezultati, znaće se ko sa koliko mandata ulazi u novi saziv BNV. Obe partije sa po 12, ili SDP 13, a SPP 11.

Niko neće moći samostalno da vlada i moraće da se prave koalicije.

Sasvim je sigurno da je SDA Sandžaka sa 10 većničkih mandata, posle 31 godinu, sišla sa trona BNV, ali i da u predstojećim razgovorima o formiranju većničke većine, neće moći da nameće svoju volju i diktira budući rad nacionalne krovne institucije.

Kad su proglašavali pobede, govornici su najavljivali pregovore na svojim principima, ali su bili saglasni da je jedan od prioriteta bošnjačko jedinstvo, unapređenje oblasti, koje su po zakonu u nadležnosti nacionalnog saveta, ali i jedinstvo Islamske zajednice (IZ).

IZ SDA Sandžaka, iste večeri, stigla je samo poruka da BNV preuzimaju “Vučićevi kadrovi”.

Predizborna kampanja je bila bledunjava. Pred birače se izlazilo sa programima uokvirenim u zakonske nadležnosti.

Dobitak je što je iza svega toga ostala „borba na život i smrt“ i „šoder demokratija“, koja nema dodirnih tačaka sa nacionalnom kulturom, obrazovanjem na maternjem jeziku, informisanjem i službenom upotrebom jezika i pisma.

Postizborno vreme donelo je optužbe o krađi glasova.

Optužbe

Admir Muratović, nosilac liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane”, koja je osvojila jedan mandat, optužio je verske uposlenike IZ u Srbiji da su na “značajnom broju biračkih mesta” krali glasove za listu SPP.

Pozvao je tužilaštvo da proveri informacije i “preduzme odgovarajuće radnje”, a IZ da sankcioniše svoje službenike.

Gradski odbor SPP uzvratio je optužbe. Za krađu je optužio SDP i Bošnjačko-srpski savez (BOSS). Prozvani su optužbe odbacili kao neosnovane.

SDA Sandžaka je na ovim izborima izgubila bogat politički plen, koji je bio zarobljen u retoričkoj matrici devedesetih godina.

Za sve su krivi drugi, tužakanje kod međunarodnih organizacija, zahtevi koji su se kretali po ivici zabranjenog, od toga „kad su oni bili u republičkoj vlasti položaj Bošnjaka nikad nije bio bolji“, svi ostali su bili vazali i poslušnici beogradskog režima „instalirani među Bošnjacima“.

Minuli rad, ovog puta, nije bio garant uspeha za krovnu nacionalnu instituciju bošnjačke zajednice.

Ko će sa kim i kako, brzo će da bude poznato, jer niko sam ne može da bude BNV.

Nema pobednika i koaliciono vladanje biće imperativ

Izvršni direktor novopazarske nevladine organizacije Akademska inicijativa „Forum 10“, Fahrudin Kladničanin, ocenjuje da nema pobednika i koaliciono vladanje biće imperativ.

-Izbori za BNV su prvi put imali pet lista, koje su predvodile političke stranke. SDP, koja se prvi put aktivno uključila u izbore, ostvarila je dobar rezultat i dobila najveći broj bošnjačkih glasova. Sasvim je izvesno da će ti većnici biti okosnica oko koje će se formirati budući saziv Veća – naglašava Kladničanin i dodaje da je najveći gubitnik SDA Sandžaka, koja je dobila oko 10.000 glasova i došla na treće mesto „čime je poljuljana njena višedecenijska dominacija u Veću“.

Misli da „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ Admira Muratovića može sebe da smatra pobednikom iako je dobio jedan mandat.

-Uglavnom, rezultati izbora, uz zaista malu izlaznost, unose novu dinamiku u političkim odnosima u Sandžaku, koje će BNV vratiti u nove okvire delovanja. Rezultati izbora ukazuju da Veće neće biti ni proalbansko, protursko, najmanje provučićevsko, već isključivo probošnjačko – zaključuje Kladničanin.

Za Amelu Bajrović, urednicu novopazarskog portala Free media, izborni rezultati nisu iznenađenje. Ona smatra da je to „trenutna pozicija tri najuticajnije bošnjačke partije u biračkom telu“.

-Predizborna kampanja je bila prilično mirna i relaksirana, bez teških reči. To vidim kao uticaj zvaničnog Beograda – ocenjuje Bajrović i misli da bošnjački političari dobijaju signale iz Beograda da treba da dođe do smirivanja tenzija i jedne vrste političkog primirja.

Šta su birači slušali tokom kampanje

Ističe da tome u prilog ide činjnica „da smo često u toku kampanje slušali od različitih aktera da treba da dođe do bošnjačkog jedinstva i okupljanja oko nacionalnih interesa“.

-Dalje funkcionisanje BNV vidim kroz dve moguće koalicije. Prva je, formiranje većničke većine od lista koje su podržali Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, što bi u neku ruku bio nastavak dosadašnjeg delovanja, uz manje kadrovske promene. Druga koalicija bi mogla da se formira od većnika Ljajićeve i liste Usamea Zuukorlića pod pritiskom vladajuće stranke u Beogradu i to bi mogao da bude probni balon za naredne lokalne izbore u Novom Pazaru – kaže urednica portala Free media i dodaje da su razlozi za malu izlaznost birača razočaranje u formiranje dosadašnjih izbornih koalicija, nezadovoljstvo radom i neprepoznavanje značaja BNV.

Sead Biberović, direktor Urban-ina, ocenjuje da dok su liste proglašavale pobede „najveći gubitnici bili su Bošnjaci i Bošnjakinje“.

-BNV je u stvari obesmišljeno. Umesto da bude najvažnija bošnjačka institucija u Srbiji, koja će da unapredi kulturu, obrazovanje na bosanskom jeziku, kao i sam bosanski jezik, plašim se da će da postane samo još jedno polje međupartijskih sukoba – objašnjava Biberović.

Tvrdi da je „bilo očekivano da Ugljanin siđe sa vlasti u BNV“.

-Ugljanin je sa svojim „nacionalnim kadrovima“ trebalo još davno da izgubi. Nakon ovih izbora, još više sam ubeđen u ideju organizacija civilnog društva da postoji koncept bošnjačkog konsenzusa u sklopu BNV – ističe direktor Urban-ina.

Preliminarni rezultati

Prema preliminarnim rezultatima, na birališta za novo BNV izašlo je oko 37 odsto od ukupnog broja birača.

Na osnovu tih podataka SDP je osvojila 15. 753 glasova (34,8 odsto), SPP 14.981 (33,11 odsto), SDA Sandžaka 12.846 (28,39 odsto) i „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ – 1.658 glasova ili 3,66 odsto od ukupnog broja izašlih.

U odnosu na izbore pre četiri godine, na ovim je na birališta izašlo 45.248 birača ili za 8.825 manje nego 2018.

Za četiri godine, najviše birača izgubila je SDA Sandžaka 9.245, SPP je „štetovala“ za 5.288, a SFP je bolja za 4.050 glasača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari