Čekaju se odluke Upravnog suda 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora na pojedinim biračkim mestima zavisi od rešavanja žalbi građana pred Upravnim sudom u Novom Sadu, rečeno je u danas na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije u Šapcu.

Uređene žalbe, njih 12, poslate su u četvrtak a dospele u petak, tako da Upravni sud ima rok od 48 časova da se izjasni po njima. Uglavnom se radi o narušavanju biračkog procesa, rodbinskih i drugih veza između članova biračkog odbora, pretnji, dovoženja birača i kupovine glasova.

„Ukazivanje na bitne povrede biračkog procesa može da dovede do poništenja glasanja na tom biračkom mestu. Nakon toga što je Upravni sud delimično uvažio žalbu SNS i doneo odluku o ponovnom glasanju na 27 izbornih mesta očekujemo da se reše žalbe građana. Svaki građanin mogao je da se obrati sudu za povredu biračkog procesa, a u ovim slučajevima ukazano je da su to činili predstavnici liste SNS. Kada nam Upravni sud dostavi svoje odluke, mi ćemo u roku od sedam dana raspisati izbore na ponovljenim biračkim mestima. Za razliku od prethodnog puta, kada je biračke odbore formirao RIK, ovoga puta je nadležna GIK. Lično smnatram da treba uvažiti i epidemiološku situaciju i ako jedan član GIK oboli od korona virusa, onda je pitanje održivosti ovih izbora“, rekla je advokatica Vera Palinkaš, članica GIK.

Prethodno je GIK poništio izbore na svih sto biračkih mesta, zbog prikupljanja glasova van biračkog mesta, izostavljanja potpisa članova biračkog odbora, a konstatovano je da su na 12 biračkih mesta bili i glasački listići različite nijanse. Upravni sud doneo je odluku o poništavanju izbora na 27 biračkih mesta sa 28.800 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari