Pokret za preokret ne učestvuje na beogradskim izborima 1(BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC)

Pokret za preokret je doneo odluku da ne učestvuje na beogradskim izborima zakazanim za 2. jun, jer za tu organizaciju to „nisu izbori, već pokušaj da se zamaskira krađa sa prethodnih decembarskih“, saopšteno je danas.

„Na pređašnje izbore, računajući da će na njima moći da se zaštiti volja birača izašli smo u okviru liste ‘Srbija protiv nasilja’ i nakon toga uložili zajednički trud da se oni ponište i raspišu novi, ali da se do njihovog održavanja ispune preporuke međunarodnih organizacija i opozicije“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Kako tvrde, rezultate izbora u junu u Beogradu, ako budu održani, taj pokret neće priznati, kao ni gradske i opštinske vlasti koje iz njih proisteknu, jer „da bi vlast bila legalna i legitimna moraju da se poštuju ustavne i zakonske norme vezano za izbore“.

Te norme, objašnjavaju iz Pokreta za preokret, ne mogu da budu poštovane 2. juna zbog toga što opoziciji nije data mogućnost da temeljno prekontroliše biračke spiskove, da se onemogući glasanje ljudima koji ne žive u Beogradu, kao i da se spreči kupovina glasova, korišćenje javnih resursa u stranačke svrhe, te da se opozicionim strankama dozvoli jednak pristup medijima sa nacionalnom frekvencijom.

„Još jednom tražimo ponavljanje svih decembarskih izbora, ali kada budu ispunjene preporuke i zahtevi opozicije“, poručili su iz Pokreta za preokret, dodajući da će ostaviti slobodu svojim odborima van Beograda u odlučivanju da li će izaći na izbore u junu, ako budu raspisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari