Vučić povodom sprovođenja izbora na KiM: Kosovo traži samo jedno; plašim se ratnih sukoba 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Kosovo je tražilo samo jednu formulaciju (u zahtevu za održavanje izbora na teritoriji KiM, prim. aut.) – da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Srbija to nije mogla da prihvati i Srbija to neće prihvatiti.

Nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna, naglasio je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom današnjih sastanaka koje je održao u vezi sa organizovanjem glasanja na predstojećim izborima za Srbe na Kosovu i Metohiji a koje vlasti u Prištini odbija da sprovede.

On je naglasio da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima je razgovarao danas o organizovanju izbora na teritoriji Kosova, spremni na radikalne poteze zbog odluke kosovskih vlasti da onemoguće glasanje na KiM 3. aprila.

– Srbi sa KiM gotovo jednoglasno su tražili, ne samo da se istupi iz svih institucija, već su tražili da 435 policajaca na Severu ostavi oružje i napusti regionalnu policiju. Ljudi sa juga su se po prvi put saglasili, a obično bi oni bili za ostanak u institucijama. Razumem ih zbog terora koji prolaze. Ja sam postavio pitanje ‘ok, uradimo to danas, šta je dan posle?’ Plašim se da bismo dan posle mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja, zato sam ih molio za strpljenje i da nastavimo razgovore 8. ili 9. aprila“, naveo je Vučić.

Ranije danas, Vučić je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost koja je trajala nekoliko sati, sa pauzama tokom kojih se Vučić sastao odvojeno sa Srbima sa Kosova i Metohije, kao i sa ambasadorima Kvinte. Tema ovih razgovora bilo je održavanje izbora 3. aprila na Kosovu.

Organi vlasti u Prištini, naime, doneli su odluku da onemoguće glasanje Srbima sa KiM na teritoriji Kosova na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti odbio predlog država Kvinte oko rešenja za glasanje kosovskih Srba na predstojećim izborima.

Vučić je u svom obraćanju posle održanih sastanaka rekao da su predstavnici vlasti na Kosovu insistirali da Srbija, u zahtevu za održavanje izbora, iskoristi formulaciju „Vlada Srbije moli ili traži od Vlade Kosova“, što je po njegovoj oceni neprihvatljivo za Srbiju jer bi značilo priznavanje nezavisnosti.

On je istakao da su Srbi sa KiM ljuti zbog ove situacije, da je morao da razgovara sa njima, umiri ih i zamolio ih je, kako kaže, „za strpljenje i trpljivost“, kako ne bi došlo do ozbiljnijih sukoba.

On je naglasio i da su mu predstavnici Srba sa KiM rekli da će samo sa njim razgovarati na ovu temu jer imaju poverenja u njega, a da im je on obećao da će vlast u Srbiji „različite finansijske aspekte da izračunamo, da vidimo šta je to što možemo da podnesemo, šta ne možemo. Oko prihvatanja tereta zaposlenih, naravno“, naglasio je on.

Vučić je rekao i da ima jasna očekivanja od međunarodne zajednice.

– Očekujem da će Kvinta jasno da osudi ponašanje Prištine, da to neće biti priča o dve strane. Ambasador Rusije, razume stavove koje Srbija ima, otpravnik poslova ambasade Kine je već preneo Pekingu sve što sam imao da mu saopštim – naveo je Vučić.

On je ranije rekao da je, osim sa ambasadorima Kvinte, danas tokom dana razgovarao i sa predstavnicima Rusije i Kine u Beogradu povodom ovog pitanja.

Predsednik Srbije imao je poruku i za vlasti u regionu, optužujući ih za pokušaj unošenja nestabilnosti na teritoriju Srbije.

– Neki u regionu igraju igru protiv Srbije na sledeći način – žele da nas obeleže kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije i da nas uvuku u sukob u kojem bismo mi jednom zauvek bili proglašeni za tzv. „parija“ državu, da bi nam bile uvedene sankcije ili još gore da bismo bili fizički onemogučeni da pomognemo našem narodu – naveo je Vučić.

On je rekao i da takvu „kooridinisanu akciju“ protiv Srbije „vode delovi Podgorice, cela Priština, i deo pojedinaca iz Zagreba, Sarajeva“.

Iz kabineta predsednika za Danas je ranije potvrđeno da je Vučić je zbog razgovora sa Srbima sa KiM otkazao sve obaveze koje su za danas bile planirane a odnose se na izbornu kampanju.

On je na početku svog večerašnjeg obraćanja naveo da „zbog izborne kampanje“ neće da odgovara na pitanja novinara, ni „zloupotrebljava vreme“ te je reč kasnije prepustio Daliboru Jeftiću, predstavniku SNS na KiM.

Obraćanje predsednika Srbije očekivalo se ranije danas i odlagalno je bez detaljnijih objašnjenja, a zbog, kako su nagađali pojedini beogradski mediji, „teških i kompleksnih razgovora“.

Teme današnje sednice za nacionalnu bezbednost su bile, kako su ranije najavljivali mediji, aktuelna pitanja – od odbijanja Kurtija da se izbori održe na KiM, pretnji sankcijama Srbiji i odnosa prema NIS-u i nabavci nafte za srpsko tržište do analize svih dešavanja, a posebno imajući u vidu krizu sa snabdevanjem osnovnim životnim namirnicama u Evropi.

Vučić je u večeranjem obraćanju naveo i da se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost govorilo o svim važnim političkim, ekonomskim i socijalnim aspektima ukrajinske krize.

– U najboljoj veri, želji i nadi da možemo da ublažimo sve posledice najteže krize koja je zahvatila svet od Drugog svetskog rata na ovamo, dogovorili smo kupovinu nafte za naše rezerve – vojne, ratne rezerve, dogovorili smo dodatnu količnu mleka u prahu koje moramo da nabavimo i to kreće iz jedne od zemalja EU ka srbiji, i to hiljade tona – naglasio je Vučić.

Kamerama je uoči sednice bilo omogućeno da snime početak Saveta za nacionalnu bezbenost kojoj su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, doskorašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić, kao i drugi zvaničnici i predstavnici bezbednosnih struktura.

Tokom Vučićevog sastanka sa kosovskim srbima, sa njegove desne strane sedeo je Milan Radojičić, potpredsednik Srpske liste, koji se inače nalazi na američkoj „crnoj listi“ pod sankcijama, a sa druge bio je Bratislav Gašić, šef BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari