Jakšić: Šansa da opozicija pobedi u Beogradu velika, bojkot katastrofalno rešenje 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Pobeda opozicije na izborima u Beogradu veoma je verovatna, a bojkot bi bio katastrofalno i najgore rešenje, smatra Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator.

Jakšić je, komenatarišući predstojeće izbore, rekao za N1 da je reč o „kalendarskom ratu koji se vodi, a koji šalje poprilično opore poruke“, prenosi N1.

Stičem utisak da se opozicija ponaša kao da je vlast dužna da im obezbedi pobedu. Ovo je borba. To je zadatak političara i opozicionih lidera, da se izbore, da pronađu prave mehanizme. Čini mi se da postoji rizik da se opozicija ponaša maksimalistički, i da rizikuje da izgubi sve. Neke stvari su preko ODIHR-a pokrenute, i to su koraci koji treba da ohrabruju. Mislim da opozicija treba da prihvati, i da izađe na izbore 2. juna. Velika verovatnoća je da će se srediti birački spisak. A to zavisi od njihovog rada i njihovog znanja i umešnosti. Velika je verovatnoća da neće biti biračke migracije, barem ne u Beogradu“, kaže Jakšić.

Što se unutrašnjosti Srbije tiče, spoljnopolitički komentator smatra da je i vreme do jeseni relativno malo da bi se bitno promenilo „ono što su naprednjaci uvrđivali – svoje tvrđave, već punu deceniju“.

„Ali, šanse da opozicija pobedi u ovim doteranim izbornim uslovima su velike. Ako uspostavite oslobođenu teritoriju Beograda, sa te platforme možete da nastavite političku borbu mnogo efikasnije. Za takvu odluku treba i političke hrabrosti, i malo vizionarstva, pogleda unapred, jer ne možete da ćete sve rezultate ostvariti sada“, mišljenja je Jakšić.

Opozicija kaže da neće izaći na izbore ukoliko oni ne budu ispravni, ali prema mišljenju Jakšića, opozicija treba da izađe sa onim što je vlast spremna da uradi.

„Izborno telo svesno je da je opozicija pristala da izađe na poslednje izbore u uslovima koji nisu ništa ni bolji ni gori od ovih današnjih. Odluka o bojkotu, čini mi se, bila bi katastrofalna i najgore je rešenje i nadam se da će se opozicija opredeliti na političku borbu, jer je to ono što birači očekuju od svojih lidera“, navodi sagovornik N1.

Ukoliko izbora na kojima će opozicija izaći bude, Jakšić smatra da je pobeda opozicije u Beogradu veoma verovatna.

„Kad se vratimo na one aritmetike decembarskih izbora, tu se tvrdilo da su brojevi po prebrojavanju glasača bili na strani opozicije, ali da je, da ne ponavljam, sve izmanipulisano. Ubeđen sam da su sada mogućnosti za manipulacije u Beogradu sužene, pre svega zahvaljujući intervencijama spolja, a nažalost, ne iznutra, i na taj način se ostvaruje nešto što je vrlo bitno. U ovom trenutno je važno ne gubiti vreme, u politici je jako važna ta četvrta dimenzija vremena. Gubiti vreme od sednice do sednice… onda ćete doći pred zatvorena vrata i reći: pa nemamo više vremena. Da, velika je verovatnoća da uskoro neće biti vremena. Vlasti ide u korist da kupuje vreme, da odugovlače, a opozicija ne bi trebalo da učestvuje u tom procesu, već da preseče i da kaže evo, sebi smo obezbedili dve nedelje, ili tri, pa šta se uradi do tad – uradi se“, ističe Jakšić.

Ulazak Kosova u SE – „aljkava diplomatija Srbije“

Govoreći o ulasku Kosova u Savet Evrope, sagovornik N1 kaže da je naša diplomatija – „aljkava diplomatija“.

„To je pojam koji najbolje označava srpsku diplomatiju u ovom trenutku, koja je doživela poraz sada u Strazburu, a uskoro će doživeti još jedan poraz na glasanju o rezoluciji u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Zašto srpska diplomatija ulazi u bitke za koje zna da će ih izgubiti? Objektivne okolnosti, što se tiče prijema Kosova u SE tiče, postoje dve stvari. Jedna je da su se promenile geopolitičke okolnosti posle proterivanja Rusije iz Saveta bezbednosti, odmah posle invazije na Ukrajinu. Tu je Srbija izgubila svog ključnog saveznika. Potpitanje bi bilo zašto Srbija stalno traži saveznike na istoku, a ne na zapadu, pa bi sada imala većinu. Druga stvar je upravo ovo što se tiče aljkavosti te diplomatije. Od trenutka proglašenja kosovske nezavisnosti još 2008. godine, vlasti u Prištini rade, lobiraju strpljivo, sistematski, sa ciljem da uđu u Savet Evrope. Srbija je radnu grupu, da bi sprečila ulazak Kosova u Savet Evrope, osnovana u aprilu. Ovom aprilu. To dovoljno govori koliko je ta neaktivna diplomatija… i mora da daje ovakve rezultate. Kosovo je proaktivno, oni su se setili da neposredno, kada je trebalo aktuelizovati njihov zahev za prijem, onda je napravljen gest dobre volje, pa su uknjiženi hehktari za manastir Dečani, što je bio jedan od tri preduslova. Mi smo na to reagovali tako što smo, umesto da skupljamo saveznike, rekli smo da je to perfidna igra Dore Bakojani, koja je bila izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope. Kako sejemo, tako i žanjemo“, smatra sagovornik N1.

Jakšić ističe da vlast pokušava da skrije da je mnogo ne zanima što će Kosovo ući u Savet Evrope.

„Zato i ta javna debata. Ako se bavite diplomatijom, pokušavate da sprečite ulazak Kosova u SE, to se radi tajnim diplomatskim kanalima, a ne pred televizijskim kamerama, pred kojima se junači predsednik sa svojim saradnicima. To se radi da bi se pokazalo da ključni efekat nije spolja, nego prema unutra, da se pokaže koliko ta vlast vodi računa o patriotizmu, nacionalnim interesima, teritoriji, kopljanicima i pešadincima… Kada se kroz tu prizmu posmatra, logično je da ćete tamo doživeti poraz, zato što mislite da su kompenzacioni radovi ovde i da ćete steći poene tim svojim junaštvom kod domaće javnosti“, zaključuje Boško Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari