Kurti: Putinov Kremlj je zvanični Beograd, demokratskiji smo i nezavisniji od Srbije 1foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Spreman sam za konačan dogovor sa zvaničnim Beogradom, međutim, „Srbija je prilično agresivna i ne može da se odvoji od prošlosti i problematične sadašnjosti“, poručio je Aljbin Kurti u emisiji „Probudi se“ na albanskom Top Channel-u, prenosi KoSSev.

Kako navodi KoSSev, Kurti je naglasio da je Srbija „hibridni režim“, „praktično autokratija“, te da sa druge strane, „nije nezavisna od Ruske Federacije“.

„Jasno je koja strana nije konstruktivna, ona koja je agresivna, ona koja se ne distancira od prošlosti, odnosno Miloševića, niti od problematične sadašnjosti za naš kontinent, pa je Putinov Kremlj zvanični Beograd“, tvrdi Kurti.

Kaže i da to „ugrožava susedstvo“, a on želi da postoje dobrosusedski odnosi.

„U tome će mnogo pomoći primena ovog sporazuma koji smo dogovorili u Briselu i Ohridu, a koji podrazumeva de fakto uzajamno priznanje Kosova i Srbije“, ocenio je.

Kurti ponavlja da je Kosovo „demokratsko i nezavisno“, a uveren je čak i da je „demokratskije i nezavisnije od Srbije“.

Kurti je u ovoj emisiji govorio i o svojim nedavnim susretima sa predsednikom, predsednicom skupštine i premijerom Albanije, ponovivši da ih je upoznao sa novim dešavanjima u sklopu dijaloga sa Beogradom, odnosno o sastanku u Ohridu i onome što je tamo dogovoreno.

„Ima mnogo nesporazuma, nejasnoća, pogrešnih tumačenja i želeo sam da ih iz prve ruke informišem o napretku pregovaračkog procesa i o sadržajnim i drugim elementima ovog sporazuma koji je veliko dostignuće za normalizaciju odnosa“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari