Kada se nastavljaju protesti zbog navodne izborne krađe? 1Photo: A.H./ATAImages

Pobuna studenata i mladih zbog, kako kažu, krađe na izborima 17. decembra nastavlja se posle 10. januara.

To za Danas kaže Nikola Ristić, jedan od organizatora protesta, i blokade Ulice kneza Miloša u Beograda, u kojem su učestvovali studenti i mladi aktivisti, a koji je trajao 24 sata i to samo par dana pred doček nove 2024.

– Odluka o datumu nastavka protesta još nije doneta. Mi ćemo u narednom periodu po Srbiji da organizujemo različite aktivnosti koje nisu tipične. A cilj nam je da motivišemo mlade. Sa tim aktivnostima ćemo krenuti posle 10. januara, kada ćemo i doneti odluku o tome kada će biti organizovan i naredni protest u Beogradu – rekao nam je Ristić.

Kada se nastavljaju protesti zbog navodne izborne krađe? 2
Vojin Radovanović

Na pitanje koje su to atipične aktivnosti, Ristić nije želeo da nam kaže. Čuvanje informacija organizatorima protesta nije strano jer su oni svoje akcije u prethodnom periodu krili do poslednjeg momenta zbog bezbednosti.

Jasna je namera mladih okupljenih u inicijativu “Borba” da se bunt iz Beograda proširi i na ostale gradove, pogotovo univerzitetske centre.

Da će u drugoj polovini januara biti većih pritisaka na vlast, pokazuju i najave ProGlas-a i opozicije.

Dvadesetčetvoročasovna blokada završila se u podne u subotu 30. decembra kada je počeo veliki skup inicijative Proglas u Beogradu.

Sa tog protesta poslata je poruka građanima da Proglasu, koji su pokrenule javne ličnosti iz različitih sfera, do 13. januara pošalju fotografije i snimke kojima mogu da se dokažu izborne nepravilnosti, kako bi se Ustavnom sudu podneo zahtev za poništavanjem rezultata izbora.

Ovaj poziv ukazuje na to da će se u dokazivanju izborne krađe ići i do najviše sudske istance u zemlji i da će se osim protesta nastaviti sa i insistiranjem da se i pravno dokaže krađa izborne volje građana.

Kada se nastavljaju protesti zbog navodne izborne krađe? 3
Photo: Milos Tesic/ATAImages

Kada je o opoziciji reč, nastavak protesta se očekuje posle Božića, kako je rekao lider SSP Dragan Đilas i jedan od lidera sa liste “Srbija protiv nasilja”.

On je gostujući u Dnevniku televizije Nova S, govoreći o planovima opozicione koalicije, rekao da će protesti biti nastavljeni iza (pravoslavnog) Božića, i da sigurno neće biti svakodnevni.

Podsetimo, svakodnevni protesti opozicije i građana koji su počeli 18. decembra, dan po završetku izbora, prestali su onog momenta kada je nositeljka liste “Srbija protiv nasilja” Marinika Tepić, prekinula štrajk glađu posle 12 punih dana. Osim nje štrajkovali su i Jelena Milošević, Branko Miljuš, Janko Veselinović, Željko Veselinović i Danijela Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari