Petković i Bisljimi danas u Briselu o krizi na severu Kosova 1Foto: Bojan Cvejić

Glavni pregovarači u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi (Bislimi), razgovaraće danas u Briselu o krizi na severu Kosova.

Kako je ranije saopštio portparol Evropske unije (EU) Peter Stano, u razgovorima će učestvovati i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Stano je rekao da EU od Beograda i Prištine očekuje da se uzdrže od jednostranih akcija ili provokacija i da iskoriste platformu koju nudi dijalog kako bi rešili sva otvorena pitanja, uključujući i slobodu kretanja i registarske tablice.

Srbi sa severa Kosova su 20. septembra počeli blokadu puteva ka prelazima Jarinje i Brnjak, pošto je vlada u Prištini na tim prelazima poslala specijalne snage policije zbog sprovodjenja odluke o zameni srpskih registarskih tablica.

Očekivanja od dijaloga

Na Kosovu su među Srbima i Albancima različita očekivanja od današnjeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, ali su analitičari ipak saglasni da najavljeno uključivanje SAD u briselski dijalog pokazuje koliko je situacija na severu Kosova ozbiljna, javlja Glas Amerike (VOA).

Velika je verovatnoća da će na predstojećem sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Briselu doći do nekog dogovora, smatra analitičar Aleksandar Gudžić, koji je za Glas Amerike kazao da na to upućuje najavljeno prisustvo zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijela Eskobara, koji je odnedavno i izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

“Ono čega se, međutim, pribojavam, a verujem i većina Srba na Kosovu i Metohiji, jeste dvadesetogodišnje iskustvo ovakvih ili sličnih predstava. Naime, posle svakog međuetničkog sukoba Srba i Albanaca, dolazilo je do nekih pregovora, a krajnji rezultat tih pregovora u suštini je značio smanjenje prava ili pogoršanje prava i položaja Srba na Kosovu i Metohiji”, navodi Gudžić.

S druge stane, analitičar Miljazim Krasnići smatra da je uključivanje američkog predstavnika u dijalog znak da je situacija ozbiljna i se traži brzo i konkretno rešenje, za koje, prema njegovim rečima, Evropska unija nema kapacitet.

“Dobro je što će se desiti taj susret zbog ove krizne situacije, ali sam ja zapravo skeptičan da će se naći neko rešenje, zbog toga što sama Evropska unija tretira strane tako da je nemoguće da se nađe rešenje. Sama činjenica da je ova kriza došla zbog jedne bizarne stvari, zbog registarskih tablica, govori da sve ove godine Evropska unija nije uspela da pronađe neki model, da se nađe rešenje i za konkretne stvari, a kamoli za taj takozvani sveobuhvatni obavezujući dogovor“, rekao je za Glas Amerike Miljazim Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari