U centru Novog Sada sinoć se okupilo stotinak ljudi koji su na centralnom gradskom Trga slobode i u okolnim ulicama pružali podršku Ratku Mladiću. Uz pevanje četničkih pesama I povike „Nož, žica, Srebrenica“, i „Spasi Srbiju i ubi se, Borise“, „Borise Tadiću popu*i ga Mladiću“, „Čanka pod nož“, protestanti su pored Miletićevog spomenika ispred Gradske kuće ostavili krst sa slikom predsednika Srbije Borisa Tadića i natpisom „Ustaša“.

Kolona protestanata je bacajući petarde i paleći baklje prošetala centralnim gradskim ulicama, te se zaustavila ispred zgrade RTV Vojvodine, koja je bila puna specijalnih policijskih snaga, uzvikivali „Kerovi, idite na Kosovo!“, te psovke upućene na adresu ministra policije Ivice Dačića. Demonstrante je kroz grad pratila interventna policija.Takođe, demonstranti su zbog hapšenja Ratka Mladića pokušali večeras da upadnu u zgradu Pokrajinskog odbora Demokratske stranke, ali su ih u tome sprečile jake policijske snage u punoj opremi za razbijanje demonstracija. Demonstranti su bacali kamenice na zgradu DS-a i polupali su nekoliko prozora, nakon čega su iz zgrade izašli policajci i obračunali se s demonstrantima. Posle okršaja, na asfaltu ispred zgrade ostala su da leže dvojica povređenih demonstranata, dok su se ostali u manjim grupama razbežali po gradu.Nakon toga su se u mnogo manjem broju ponovo okupili na centralnom gradskom Trgu slobode.

Demonstranti su pre pokušaja upada u DS, pokušali da upadnu i u zgradu Radio-televizije Vojvodine. Oni su ispred zgrade RTV-a fizički napali jednog čoveka na biciklu, nakon čega je izbila opšta tuča, koju je prekinula policija. Oni su uzvikivali „Ustaše“ i psovali su ministra policije Ivicu Dačića. Demonstranti su prevrtali sinoć i kontejnere za đubre na Bulevaru oslobođenja, palili baklje, bacali „topovske udare“ i uzvikivali pogrdne parole, poput „Nož, žica, Srebrenica“, „Spasi Srbiju i ubij se, Borise“, „Tadiću, ustašo“, kao i „Ustanak“, „Ustani, Srbijo“. Reč je uglavnom o srednjoškolcima i o malo starijim osobama.

Privedeno više osoba

Direktor policije MUP-a Srbije Milorad Veljović rekao je da je policija sinoć privela više osoba koje su učestvovale u protestima u Beogradu i Novom Sadu zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića. „Bilo je privođenja, ali više preventivnih, jer policija ne želi da dozvoli narušavanja javnog reda i mira“, rekao je Veljović agenciji Beta i dodao da će se tačan broj privedenih znati danas ujutru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari