Ponoš: Sastanak u Briselu - zaruke Vučića i Kurtija 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik pokreta Srbija centar – SRCE Zdravko Ponoš ocenio je večeras da nema razloga da se ne veruje tvrdnji izaslanika EU Miroslavu Lajčaku koji je najavio da će predsednik Srbije Vučić i kosovski premijer Kurti formalno prihvatiti ponuđeni sporazum na sastanku 27.februara u Briselu.

 

Ponoš je gostujući u Dnevniku televizije Nova S naveo da će “Vučić i Kurti imati zaruke u Briselu i da kumovi koji su taj brak ugovorili neće tolerisati njihovo predomišljanje nakon svih obećanja koja su dobili i nakon svega što su uložili”, saopštio je pokret SRCE.

Govoreći zašto smatra da ponuđeni sporazum nije dobar za Srbiju iako ne govori o eksplicitnom priznanju Kosova od strane Srbije kao ni o članstvu Kosova u UN, Ponoš je naveo da “ovakav sporazum otvara prostor da 5 EU nepriznavača tumače da Srbija ipak posredno prihvata kosovsku državost i da se ne protivi članstvu Kosova u UN. Sporazum koji bi bio dobar za Srbiju trebalo bi da sadrži eksplicitne klauzule da se to ne podrazumeva, odnosno da Kosovo neće u UN ”.

Ponoš je rekao da ne vidi kako će ovakav sporazum unaprediti kvalitet života građana Srbije i onih koji žive na teritoriji Kosova i Metohije. “Jasno mi je zašto zapadni akteri insistiraju da se sporazum potpiše, njima je prioritet rešavanje krizne situacije u region kako ne bi bio plodno tlo za ruski uticaj, a ne rešavanje problema koji pritiskaju obične građane. Jasno je i šta sporazumom dobija Priština. Nije jasno i ne piše šta dobija Srbija, šta je to veliko što američki zvaničnici najavljuju da će Srbija da dobija”, upitao je Ponoš.

Ponoš je, govoreći o povećanju broja specijalaca Vojske Srbije koje najavljuje predsednik Vučić, ponovio da je ta stvar nerealna i da je režim već počeo da relativizuje najave o 5000 specijalaca za platom od 3000 evra za godinu dana. “Sad se već govori o manjem broju, manjim platama i o dve godine. To inače neće da se ostvari. Ta priča služi kao da anestezira javnost, pre svega glasače SNS kako bi se skrenula pažnja pred nepopularni sporazum sa Prištinom. Na isti način kao i priče o nalazištima zlata.”.

Nabavke naoružanja koje je predsednik Vučić pokrenuo na sajmu u Abu Dabiju, Ponoš je kvalifikovao kao “neprimereno ponašanje šefa države i odstupanje od standardne procedure kako se vojska oprema i kako se reformiše”.

Srdačan pozdrav,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari