Reakcija Lazovića na Vučićeve uvrede: Predsednik da proveri diplome i testira pismenost članova svoje stranke 1Radomir Lazović (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pre nego što kritikuje koaliciju „Moramo“, prvo proveri diplome i testira pismenost članova svoje stranke i činovnika koje je ta stranka imenovala.

Povodom izjava Aleksandra Vučića u kojima na uvredljiv način pokušava da umanji značaj izveštaja organizacije Fridom haus (Freedom House) u kojoj je Srbija ocenjena kao balkanska država koja je u najvećoj meri nazadovala u oblasti sprovođenja demokratskih reformi, reagovao je Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd i koalicije MORAMO. Aleksandar Vučić je govoreći o ovom izveštaju rekao da je on “kao da je pisao neki niži činovnik, nepismeni iz koalicije „Moramo“.

“Odgovorni državnici na kritiku odgovaraju konkretnim rešenjima kako da se unaprede oblasti koje nisu na zadovoljavajućem nivou, a Aleksandar Vučić uvredama i omalovažavanjem. I na ovaj način on potvrđuje pisanje Fridom hausa o tome da je u Srbiji na vlasti autoritarni režim koji vlada političkim represijama.
Ne davimo Beograd i koalicija MORAMO, podsećaju predsednika Republike da u ovim organizacijama ne postoje viši i niži činovnici, posebno ne nepismeni i pozivaju ga još jednom da proveri diplome i testira pismenost članova svoje stranke i viših i nižih činovnika koje je ona imenovala. Svojim odnosom prema obrazovanju, ova stranka je dovela do toga da svaki treći učenik u Srbiji bude funkcionalno nepismen, jer pismenost nije preporuka za državne funkcije. Ove uvrede za nas samo znače da smo na dobrom putu“, poručio je Lazović i dodao da je ponosan na sve članove pokreta Ne davimo Beograd i koalicione partnere u MORAMO.

“Ljudi su uložili ogroman trud da zajedno popravimo društvo u kojem živimo, bore se protiv uništavanja prirode, za smanjenje ekonomskih nejednakosti, kvalitetno obrazovanje, pristupačno i dobro zdravstvo, čistu vodu, protiv seče šuma, za čist vazduh i to je za čestitanje, a ne za uvrede. Ali naravno da od Vučića ništa drugo ni ne očekujemo”, ocenjuje on.

Iz Ne davimo Beograd podsećaju da je na osnovu izveštaj Fridom Hausa Srbija treću godinu zaredom ne spada u kategoriju demokratskih država – već među hibridne režime u kojima je, vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene u kojoj se sprovodi politička represija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari