Rešenje kosovskog pitanja do kraja 2019. 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Očigledan zastoj u pregovorima i sudar na brvnu doprineo je odlaganju rešenja Kosova, iako je više nego očigledno da zapadni deo međunarodne zajednice smatra da je vreme da se rešavaju problemi na zapadnom Balkanu baš kao i što Rusija želi da do rešenja ne dođe već da region bude kamen u cipeli Evrope.

To komentariše za Danas Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane i bivši predsednik Demokratske stranke, vest koju su objavili režimski tabloidi o tome da će konačno rešenje kosovskog pitanja biti odloženo do navodno sledećeg mandata Donalda Trampa na funkciji predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Tezu da će takav slučaj najverovatnije uslediti plasirao je u režimskom tabloidu Informer Prvoslav Davinić, nekadašnji ministar odbrane za vreme vlade Vojislava Koštunice.

– Nakon Crne Gore i Makedonije više je nego očigledno da su se stekli uslovi ali i potreba da se reši pitanje odnosa Beograda i Prištine i u tom smislu sa stanovišta administracije SAD nema nikakve logike za odlaganjem, upravo suprotno. Kao što će ulazak Makedonije u NATO koji se očekuje u novembru biti plus za Trampa tako bi svakako bio plus i rešenje Kosova. Svaki dan odlaganja upravo ide na štetu Beograda jer svi smo svedoci da je ponuda sve lošija a Srba na Kosovu sve manje i tako je od devedesetih do danas – smatra Šutanovac.

?Pozicija Vučića je, prema rečima našeg sagovornika, izuzetno nezahvalna u situaciji u kojoj ni međunarodna zajednica nema jasan stav šta u stvari želi od pregovora i koje rešenje može da bude opšte prihvaćeno pa do toga da se u Srbiji ne vodi nikakav dijalog što neminovno ide u korist štete pre svega Interesa Srbije.

– S druge strane, opozicija ne nudi nikaku soluciju osim odbijanja svakog rešenja do kog bi došao Vučić što dodatno komplikuje situaciju – zaključuje Šutanovac.

Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da je za rešavanje kosovskog pitanja najvažnija saglasnost i kohezija između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odnosno da je izostanak te saglasnosti upravo razlog zbog kojeg se ovoliko kasni i odugovlači u vezi sa ovim problemom.

– Dok ne dodje do saglasnosti u vezi sa okvirom i sadržajem kosovskog dijaloga između SAD i EU neće biti pomaka u pregovorima Beograda i Prištine. Najvažnija je ta kohezija. Problem je što EU ima problem sa intenziviranjem dijaloga, a bez involviranja SAD, teško da će do toga uopšte i doći. Ipak, mislim da će do konačnog rešenja doći do kraja ove, 2019. godine – zaključuje Dragan Đukanović.

Publicista i filozof sa Kosova, Škeljzen Malići, za Danas kaže da nema nikakvih sigurnih indikacija da je Tramp „odlučio“ da odloži rešavanje pitanja Kosova za drugi mandat, kojeg, kako ističe naš sagovornik, verovatno neće ni imati.

– Mislim da je to izmišljotina da se zamagli poraz ideje o trampi teritorija, kao da će Tramp će u drugom mandatu nadmudriti EU i Merkelku (nemačku kancelarku, prim.nov.), koja tada i neće biti na vlasti. Ništa se ne dobija odlaganjem ili investiranjem na zaleđeni konflikt. Svi ćemo biti na gubitku ako se ne preseče kosovski čvor, koji se veštački drži na sve tanjoj uzici Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, koju je Međunarodni sud pravde praktično učinio ništavnim, praznim slovom na papiru – smatra Škeljzen Malići.

Sagovornik Danasa poručuje da bi Vučiću bilo bolje da prizna nezavisnost Kosova zato što je ona nepovratna, pa da onda pregovara o demarkaciji sa Kosovom, uz moguću sporazumnu korekciju granica, ili međunarodnu arbitražu.

– Ako uopšte bude u prilici da to učini i stekne slavu srpskog De Gola. Francuska nije ništa izgubila zbog De Golove “ izdaje“, naprotiv! Uostalom, i Vučiću ističe vreme. Verovatno i on neće biti na vlasti kada i ako Tramp dobije drugi mandate – zaključuje Malići za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari