Studenti neće u NATO i EU

Predstavljeni rezultati istraživanja ,,Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o spoljnoj politici Srbije"

Ostavite komentar


  1. A kako istraživači nisu došli do zaključka ne da je bombardovanje još uvek sveže nego da naši mladi ipak, uprkos svoj propagandi, razmišljaju pametno i svojom glavom jer ulazak u EU i NATO znači bukvalno-potpuno uništenje ne države već cele naše nacije, njene kulture, što je već evidentno, tradicije i sve ono što je čini tako divnom i posebnom.

  2. Neverovatno tendenciozno uradjena studija i isto takva data tumacenja i zakljucci. Prvo, na sajtu BU nabrojano je 36, a ne 38 fakulteta. Nigde se ne navodi da studenti imaju ikakav sistemski definisan izvor saznjanja o diskutovanim pitanjima, izuzev onih plasiranih preko medija (?) i u direktnim politi;kim kampanjama (koje su najcesce krajnje tendenciozne i neobjektivne). Dakle, misljenja studenata bice ista kao i misljenja ostatka srpske populacije i ni po cemu se ne mogu izdvojiti kao specifikum ove populacije. Neverovatna je tvrdnja da se dobijeni rezultati mogu tumaciti kao posledica "još svežih sećanja na NATO intervenciju 1999". Vecina danasnjih studenata nije tada jos bila rodjena. Ostaje otvoreno pitanje cemu i kome ovakva istrazivanja uopste sluze?

  3. Nije los rezultat, ima nade. Sa ovakvim ispiranjem mozga i sistemskim zaglupljivanjem od 2003-ce na ovamo realno je ocekivati 100% protiv EU, NATO i USA. Ne da se nasa omladina.

  4. Nije dobro shvaćena poruka studenata. Oni će se potruditi da odu u EU, a Srbija u EU to vrlo dug proces za koji oni nemaju vremena.

  5. Nemoguće da su studenti glasali protiv našeg puta u EU, tj, puta osiromašenja Srbije, uništavnja industrije i poljoprivrede, bezočne pljačkaške privatizacije, satiranja domaćih banaka, uspešnih stranih investcija gde ih čeka plata od 200 eur, e, deco-deco, pa ko bi normalan glasao protiv ovog raja. Mislim da ova naša deca nisu svesna da je ovde raj i da samo treba da uživamo, naročito je bajkovito kad pročitaš informer ili kad nam se Precednik obrati ili kad pogledamo bilo koje vesti. Evo i ja sam bio student i dajem glas za EU finu materinu.

  6. Šta je Centar za međunarodnu javnu politiku i šta njima daje legitimitet da sprovode i objavljuju ovakva istraživanja?

    Koliko sam upoznat, mamini i tatini sinovi i kćerke, sve nesvršeni studenti FPN.

    Hajde malo proveravajte izvore pre objavljivanja.

  7. A šta misle o velikodušnoj ponudi carinsku uniju s Albancima svih zemalja umesto članstva? Nije li o tome jedno od poglavlje koja cemo otvoriti. Uzgred, za svo ovo vreme otvorismo 8 od 35. Kakav napredak na putu ka EU ili carinskoj uniji, šta god.

  8. Pamwtni studenti. U eu uopste ne postoji sloboda govora. To je marksisticko carstvo, koj unistava, i zaglupljuje svakog ko razmislja svojom glavom, i iskazuje svoje mislenje. Napisite ljudi na Guglu, ““““Marksisticki liberalizam““““, ili ““““ Kulturalni marksizam““““, i sve ce da vam bude jasno.

  9. Inače, ova studentska organizacija je poznata po tome što daje izvrsne SNS botove. Ipak, u mladim dušama je još radikalskog duha, pa neće baš u EU. Nije komentar već analiza činjenica.

  10. Aha da poverujem u ovo kada nam obrazovana omladina i strucnjaci listom emigriraju na Zapad.

  11. Niste za EU i NATO ? Nema problema. Kada diplomirate, imacete u najboljem slucaju dve opcije. Ili da se ovde uclanite u bilo koju partiju na vlasti ili da odete da zivite i radite u jednoj od NATO i EU zemalja. Cisto sumnjam da cete krenuti putem istoka. Znaci, buduci akademski gradjani imaju daleko nazadnije poglede na svet od svojih roditelja. Tek nam se crno pise. Mislite malo o tome.

  12. Ne sekirajte se, oni van Beograda studenti će sigurno biti i za Eu i za Nato. Beograd je ostatku Srbije kao EU i nato odjednom. Dakle bez brige biće tu većine nego reklo bi se da istraživači ni ne znaju da ima studenata i izvan Bu. Bolje tako i da ostane

  13. Jedino ovde gradjanin može da izrazi svoje mišljenje, Danas je jedini slobodan medij u Srbiji trenutno.
    Šokantni rezultati ovog istraživanja su notorna činjenica.

    Suština je laka podložnost antizapadnoj propagandi, prosečnog stanovnika Srbije.
    Propaganda konglomerata domaćih tajnih službi, rusofilskih medija, partijaša i političara, tajkuna, mafije, bg cg lobija, srbofeminističkih i neoliberalnih extitoističkih struja i spc, je urodio plodom.

    Svi oni/e imaju zajednički cilj, a to je održanje postojećeg stanja i benificija, koje bi bile narušene pristupom Srbije zapadnim integracijama.

    Jedan banalan primer. Niko ne bi očekivao od mnogih nevladinih organizacija neoliberalnog usmerenja, da bude protiv zapada i nato.
    Ovde imamo dva elementa, prvo mnogi od njih su potomci titoizma i u dubini duše su mrzitelji zapada i ako se predstavljaju drugačije.
    Takodje njima odgovara status kvo zbog lepih donacija koje bi nestale pristupom Srbije zapadu.

    Dodajmo na ovo da su većina studenata deca ex glasača S.M. koji su ih tako vaspitali, pruživši im pogrešne informacije tokom celog detinjstva, i biće sasvim jasno zašto su rezultati istraživanja ovakvi kakvi su.

    Kao suludu osobinu mentaliteta dodajmo, većina ovih studenata/kinja bi odmah otišli na zapad po završetku studija.

    orbidno zar ne?

  14. Kakvo "sveže sećanje" mogu imati sadašnji studenti na bombardovanje ako su 1999.imali možda par godinica i nemaju pojma o predistoriji te akcije NATO-a?! Naravno,propaganda je odradila svoje što se vidi i po ovoj anketi.A isti ti koji nebi da Srbija uđe u EU bi voleli da se posle studija presele i žive i rade tamo.

  15. Prosla su ta vremena kada su studenti i omladina bili pametniji i svesniji deo populacije Srbije, sto je i logicno jer danas svako ko je sposoban da plati skolarinu, moze biti student, bez obzira na mentalne kapacitete. A reklo bi se da su ovi danas i licemerniji deo populacije. Mogao bih se opkladiti da ce pola ovih koji su protiv ulaska u NATO i EU, sutra kada zavrse taj svoj fakultet, pohrliti u neku od NATO i EU zemalja da traze posao, a da ne pominjemu mrsku SAD (kroz neki od programa poput Work and Travel). Ne slazem se sa komentatorima koji tvrde da su ova istrazivanja tendenciozna i netacna. Mislim da su veoma blizu istini, i sam imam priliku da komuniciram sa tim mladim ljudima o tim temama, retko kada sretnem nekoga ko je za ulazak, a i onaj ko je za ulazak to otvoreno ne sme da izgovori. Reklo bi se da sto kroz propagandu, sto kroz kucno vaspitanje (jer to su deca onih koji su trcali za Slobom), Srbija se mentalno vraca na vreme neposredno pred pocetak 90““. U svakom slucaju, i njima ce se kao i njihovim roditeljima to najvise olupati o glavu.

  16. Pročitala sam na nekom sajtu komentar @Bosko Nemanji:
    "Studenti ne bi da drzava udje u EU ali bi oni tamo voleli da zive, rade i imaju njihove plate i standard. U Srbiji, proruske stranke, organizacije i mediji vode kampanju, unazad nekoliko godina, protiv EU i NATO, ovo su rezultati te kampanje"!
    Tačno 100% samo bi dodala Zapad će dobiti naše najsposobnije studente (stručnjake, građanski vaspitane) a u Srbiji će ostati bukači, kampanjci, oni koji se umesto učenjem bave rusofilskom propagandom, koji se plaše konkurencije (posao traže preko tzv patriotskih veza i vezica),…, ukratko: kao što su to odavno tražili ruski slavenofili (da ostanemo nepismeni, neobrazovani i zli)…to se odavno već oseća u Srbiji, okrenite se oko sebe gde god da se nađete u zatvorenom ili otvorenom prostoru videćete haotično ponašanje, laicizam, bahatost, prostakluk, samoživost, nesaradnju, nehumanost, sebičnost…

  17. Sramno istrazivanje,sramna pitanja i isti odgovori.Izgleda da studenti ne misle svojom glavom,nego Informerom i Pecatom.
    Nego,ko je finansirao istrazivanje?
    Infantilna pitanja u kojima nema odgovornosti pri davanju odgovora sluze za dnevnu-politicku upotrebu i propagandu.Svi oni ce zavrsiti u zemljama EU i NATO.Neko kao strucnjak a vecina kao peraci sudova.I bice vrlo srecni ako uspeju da stignu bas tamo a ne ne daj boze u Moldaviju ili Belorusiju.

  18. "Studenti neće u NATO i EU…"

    …- … Ali bi svi da ih stipendiraju u studijama najbolji ZAPADNI UNIVERZITETI, ali su za to da primaju DEBELE PLATE u dolarima, evrima, ali su za to da žive u SAD, Nemačkoj, Danskoj, Engleskoj, ali su za to da voze "porschee" i "mustange", ali su za to da žive u petosobnim stanovima oko Pariza, Minhena, Amsterdama…

  19. Sve veci broj gradjana u Srbiji bice protiv ulaska Srbije u EU, studenti su samo prvi "provalili" o cemu se radi. Zasto? Zato sto EU umesto da trazi uvodjenje evropskih pravila u Srbiju , podrzava i hvali vlast AV i SNS koja kontrolise i pravosudje i medije. "Uspesi" koje Zapad podrzava bez nezavisnog sudstva i slobodnih medija je prevara u kojoj su gradjani sve siromasniji a Srbija sve zaduzenija.

  20. Jadna zemlja sa takvim studentima,al dok se osveste zivot im je procerdan za mesecnih 200-300 eura.Na zalost

  21. Kakva sećanja studenti imaju o 1999. pošto su imali 2-4 godine? Nikakvo ovo istraživanje nije, ovo je propaganda ili nagađanja.

  22. Naslov teksta "Studenti neće u NATO i EU" može površnog čitaoca dovesti u zabludu, jer nameće pogrešan zaključak, bar što se tiče članstva Srbije u EU. Sam tekst i komparacija rezultata istraživanja , za koje nije navedena veličina uzorka, metoda po kojoj je vršeno ispitivanje i što je takođe važno da lj su anketirani samo studenti iz Beograda, ili i iz drugih gradova koji imaju fakultete, je pisan tako da potvrdi naslov. Pa se u tekstu navodi "da se ČAK (?) 39,7% ispitanika izjasnilo protiv Srbije u EU, a za članstvo u EU se izjasnilo 28,9%, dok 22,4% nma stav po ovom pitanju i 8% se izjasnilk da nebi izašlo na eventualni referendum po ovom pitanju. Iz navedenih procenata uočljiv je visok nivo neopredeljenih studenata koji bi se u kampanji opredelili i odlučujuće uticali na stav studentske populacije o Srbiji u EU ili ne. Tako da se iz ovih brojkì ne može izvući tvrdnja da su studenti Srbije protiv EU. Za ÑATO je dobijen očekivani rezultat uz svu ovu propagandu protiv NATO PAKTA. Nemamo mi te pameti kao crnogorci. Ono što najviše zabrinjava i začuđuje je visok stepen, rekao bih netrpeljivosti prema susednim državama i narodima iz nekada zajedničke države. Sve u svemu, po meni, loše urađeno ispitivanje studentske populacije…

  23. Neće Srbiju u EU ali zato oni masovno odlaze i u oszale zemlje koje su članice NATO-a.Mislim da je stvarno ovih naručenih istraživanja kojima je cilj formiranje mišljenja javnosti.Sa mladima je problem što ne znaju šta da misle o svojoj zemlji koja najmanje misli na njih.

  24. Zbog lose politike, afera, nepotizma isl u dugom periodu, studenti su apoliticni. Drugi razlog glasanja su mediji koji ne obradjuju ove teme dovoljno, ne ukazuju na benefiti ili gubitke ulaskom u EU i NATO, pa klinci glasaju iz zezanja i prema rusofilskim stavovima estrade. Da, kukturni milje je takodje razlog ovakvom glasanju. Autizam omladine i nemogucnost putovanja takodje je razlog.Medjutim, stavovi javnosti i ovako nemaju uticaj na nasu politiku, te ukoliko AV kaze idemo u EU i NATO, onda ce to i referendum potvrditi.

  25. Неће у ЕУ,а иду и исељавају се у ЕУ

  26. Ali druga istrazivanja pokazuju da vecina mladih zeli da napusti zemlju. Ako nismo clanica medjunarodnih organizacija, onda je vrlo tesko dobiti radnu dozvolu, a to se pre svega odnosi na Evropsku uniju. Ne znam kako je metodoloski uradjeno istrazivanje i da li su autori objasnili vezu sa drugim istrazivanjima stavova studenata.

  27. "Prav ti budi"Srbijo", odnosno kako zelis tako ce ti i biti, kako sejes tako ces i poznjeti.
    Kakav polusvet… Radite sta hocete, ja svoju decu spremam za zivot u NATO ili EU.
    Pozdrav Azijskoj uniji.

  28. Neću EU neću NATO, spasi me tato, hoću stranku hoću banku, hoću put in hoću av, neću EU neću NATO, pomozi nam bato. Neću CIA hoću BIA, da nad potočarima vetar ćarlija. Hoću OFŠOR hoću obor, da se mlad(a) ne hvatam za zelen bor. I on bi se jadan osušio. A, šta kažeš?

  29. @marko
    Čuj siromašni smo zbog puta u EU a NE ZBOG RATOVA u kojima smo IZGORELI 200 milijardi evra, nismo izvršili tranziciju privrede, nismo 20 god ništa održavali sve je zarđalo, pa i najmanja kiša izaziva bibliske potope….a o uništenju ljdskog faktora da i ne pričam…

  30. Ovo kao da je anketa u SNSu.Ili su anketirani samo studenti te partije?

  31. E sad molim da mi PETAR PAN odgovori, zasto su najvece guzve za upis onih smerova i zanimanja koje direktno obezbedjuju posao u toj omrazenoj EU.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.