Foto: Shutterstock/TheCorgiStručnjaci upozoravaju da ovih šest namirnica nikako ne treba prati pre kuvanja i objašnjavaju razloge za to.
6 namirnica koje ne treba prati
Iako smo naučeni da peremo voće, povrće i drugu hranu pre jela, pranje nekih namirnica ih čini još rizičnijim. Umesto uklanjanja bakterija, pranje vodom može ih proširiti po sudoperi, radnoj površini i okolnoj hrani. Evo liste sastavljene uz pomoć stručnjaka za bezbednost hrane – neke od ovih stvari će vas definitivno iznenaditi, piše Miss7.
1. Piletina i ostala živina
Zaboravite staru naviku ispiranja piletine pod mlazom vode. Stručnjaci upozoravaju da se time samo kapljičnim putem šire salmonela i kampilobakter po kuhinji. Umesto toga, držite mesne sokove pod kontrolom i uvek kuvajte živinu na 75 °C u sredini. Nakon rukovanja – ruke, daska za sečenje, noževi, sve ide u temeljno pranje.
2. Crveno meso
Ni svinjetina, ni govedina, pa čak ni mleveno meso ne moraju se prati pre kuvanja. Vlaga samo pogoršava stvari i otežava dobijanje lepe, hrskave kore u tiganju. Umesto pranja, meso osušite papirnim ubrusom.
3. Riba i morski plodovi
Većinu riba nije potrebno ispirati jer voda samo širi bakterije. Dovoljno je zagrejati ribu na bezbednu temperaturu. Jedini izuzetak su dagnje u ljušturama – možete ih kratko isprati i četkati da biste uklonili zrnca peska.
4. Jaja
Komercijalna jaja su već očišćena i dezinfikovana, što znači da je njihova prirodna zaštitna membrana uklonjena. Pranje kod kuće samo povećava rizik od prodiranja bakterija kroz poroznu ljusku. Ako je jaje prljavo, obrišite ga papirnim ubrusom.
5. Pečurke
Pečurke upijaju vodu poput sunđera, pa je manje verovatno da će se karamelizovati i izgubiti sočnost nakon pranja. Nežno ih obrišite vlažnom krpom ili ih iščetkajte mekom četkom – to je dovoljno.
6. Prethodno oprane salate iz kese
Ako na pakovanju piše „prethodno oprano“ ili „spremno za jelo“, ponovno pranje već oprane salate samo povećava rizik od kontaminacije iz sudopera ili radne površine. Izvadite samo onoliko salate koliko vam je potrebno za obrok, a ostatak čuvajte u čistoj, suvoj posudi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


