Foto: Shutterstock/V.DrKada zatreba nešto brzo, ukusno i mekano, ove kiflice bez kvasca su pravi izbor. Idealne su za doručak, užinu ili laganu večeru, a mogu se puniti po želji – slanim ili slatkim dodacima.
Ove kiflice su najlepše dok su još tople, ali ostaju mekane i kasnije, pa su odlične i za poneti.
Brze kiflice bez kvasca
Sastojci:
- 300 g brašna (meko T-400 ili kombinacija mekog i oštrog)
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 150 ml jogurta ili kisele pavlake
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- Po želji za punjenje: sir, šunka, kačkavalj, ajvar, eurokrem…
Za premaz:
- 1 jaje
- susam ili kim (opciono)
Priprema:
- Rerna se zagreje na 180°C.
- U većoj posudi pomešaju se brašno, prašak za pecivo i so.
- Dodaju se jogurt, ulje i jaje, pa se sve dobro izmeša i umesi dok se ne dobije glatko, meko testo. Po potrebi se doda još malo brašna.
- Testo se podeli na dve ili tri loptice, svaka se razvije u krug i iseče na trougliće.
- Na širi deo svakog trouglića stavlja se željeno punjenje, pa se kiflice urolaju ka vrhu.
- Poređaju se na pleh obložen papirom za pečenje, premažu umućenim jajetom i po želji pospu susamom ili kimom.
- Kiflice se peku u prethodno zagrejanoj rerni 20–25 minuta, dok ne porumene.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


