kifliceFoto: Shutterstock/V.Dr

Kada zatreba nešto brzo, ukusno i mekano, ove kiflice bez kvasca su pravi izbor. Idealne su za doručak, užinu ili laganu večeru, a mogu se puniti po želji – slanim ili slatkim dodacima.

Ove kiflice su najlepše dok su još tople, ali ostaju mekane i kasnije, pa su odlične i za poneti.

Brze kiflice bez kvasca

Sastojci:

  • 300 g brašna (meko T-400 ili kombinacija mekog i oštrog)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 150 ml jogurta ili kisele pavlake
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • Po želji za punjenje: sir, šunka, kačkavalj, ajvar, eurokrem…

Za premaz:

  • 1 jaje
  • susam ili kim (opciono)

Priprema:

  1. Rerna se zagreje na 180°C.
  2. U većoj posudi pomešaju se brašno, prašak za pecivo i so.
  3. Dodaju se jogurt, ulje i jaje, pa se sve dobro izmeša i umesi dok se ne dobije glatko, meko testo. Po potrebi se doda još malo brašna.
  4. Testo se podeli na dve ili tri loptice, svaka se razvije u krug i iseče na trougliće.
  5. Na širi deo svakog trouglića stavlja se željeno punjenje, pa se kiflice urolaju ka vrhu.
  6. Poređaju se na pleh obložen papirom za pečenje, premažu umućenim jajetom i po želji pospu susamom ili kimom.
  7. Kiflice se peku u prethodno zagrejanoj rerni 20–25 minuta, dok ne porumene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari