torteTorte, foto: Jade Kelly / Alamy / Profimedia

Brze torte bez pečenja su idealne ako pripremate slavu.

Brze torte bez pečenja nekada su bile nezamislive na slavskoj trpezi, ali danas ih mnogi više vole od starih preslatkih kolača.

Ove torte su spoj kremskog pudinga, čokolade i mlevenog keksa stvoriće savršen složen ukus, dok će se vođeni miris vanile i kakaa zadovoljstvo slaviti na svakom zalogaju.

Idealan je recept za toplije dane, kada želite nešto brzo, ali ukusno.

Ledena torta bez pečenja – osvežavajući klasik sa keksom i pudingom

Sastojci:

1 l mleka

3 pudinga od vanile

6 kašika šećera

200 g margarina ili putera

200 g šećera u prahu

300 g mlevenog keksa

100 g čokolade za kuvanje

2 kašike kakaa

1 vanilin šećer

 

 

Priprema:

U 800 ml mleka staviti da provri 6 kašika šećera. Ostatak mleka pomešati sa praškom za puding. Kada mleko provri, skuvati puding i ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje da se ne stvori korica.

Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa sjediniti sa ohlađenim pudingom. Dobro umutiti da fil postane gladak.

Podeliti fil na dva dela. U jedan deo dodati kakao i otopljenu čokoladu, a u drugi mleveni keks. Oba fila izmešati zasebno dok ne postanu ujednačeni.

U kalup ili pravougaonu tepsiju ređati slojeve – prvo svetli, zatim tamni fil – dok se ne potroši materijal. Poravnati površinu i ostaviti tortu da se hladi najmanje 4 sata, idealno preko noći.

Pre služenja može se dekorisati rendanom čokoladom ili šlagom.

Jogurt torta sa voćem – lagana i voćna, bez rerne

Sastojci:

500 ml grčkog jogurta ili gustog čvrstog jogurta

250 ml slatke pavlake

100 g šećera u prahu

20 g želatina u prahu

4 kašike vode

200 g keksa (plazma ili petit)

100 g margarina ili putera

300 g mešanog voća (sveže ili zamrznuto)

Priprema:

Keks samleti i pomešati sa otopljenim margarinom. Dobro sjediniti i utisnuti na dno kalupa sa obručem. Ostaviti u frižideru da se stegne.

Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Nakon 10 minuta, blago ga zagrejati dok se ne rastvori (ne sme da provri).

Jogurt pomešati sa šećerom u prahu. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa je pažljivo sjediniti sa jogurtom.

Rastopljeni želatin polako dodavati u kremu, sve vreme lagano mešajući.

Umešati voće po izboru – može sveže ili odmrznuto, dobro oceđeno.

Preliti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti tortu u frižideru najmanje 5 sati, a idealno preko noći.

Po želji, odozgo se može dodati sloj voćnog preljeva, šlaga ili dekoracija od svežeg voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari