Foto: Shutterstock/Varvara KrauchankaDonosimo vam recept za neodoljive cimet rolnice koje svi volimo! Mekano, sočno testo, ispunjeno mirisnim filom od cimeta i preliveno bogatom glazurom od krem sira, savršen je desert za svaku priliku – uz jutarnju kafu, kao desert posle obroka ili kao poslastica koju rado delimo sa porodicom i prijateljima.
Čuveni švedski desert
Iako se sada mogu naći u pekarama i kafićima širom sveta, rolnice sa cimetom, poznate kao „kanelbule“, potiču iz Švedske. Nastale su tamo početkom 20. veka, posle Prvog svetskog rata, kada su sastojci poput šećera i cimeta ponovo postali dostupni. Toliko su popularne u Švedskoj da čak imaju i svoj dan – Dan cimet rolnica (Kanelbullens dag), koji se slavi svake godine 4. oktobra, piše Index.hr.
Priprema je jednostavna i trebaće vam oko sat vremena, a od navedenih sastojaka dobićete otprilike 15 rolnica:
Cimet rolnice
Sastojci:
Za testo:
- 500 g glatkog brašna
- 270 ml toplog mleka
- 60 g otopljenog putera
- 50 g šećera
Za fil:
- 2 kašike šećera
- 1 kašika cimeta
Za glazuru:
- 100 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašika pavlake za šlag
Priprema:
- U malo toplog mleka razmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera i ostavite desetak minuta da se aktivira.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, ostatak šećera i so. Dodajte otopljeni maslac, ostatak mleka i nadošli kvasac.
- Zamesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu da se diže otprilike sat vremena, odnosno dok ne udvostruči volumen.
- Kada se testo diglo, premesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik pravougaonika.
- Pomešajte šećer i cimet za nadev, pa ravnomerno pospite po razvaljanom testu. Pažljivo zarolajte testo u čvrst rolat.
- Rolat isecite na rolice debljine oko 2-3 cm. Najlakše ćete to učiniti pomoću konca kako bi rez bio čist.
- Rolnice slažite na pleh za pečenje obložen papirom, ostavljajući malo razmaka između svake. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 170 °C oko 30 minuta, ili dok ne poprime lepu zlatnosmeđu boju.
- Dok se rolnice peku, pripremite glazuru – mikserom izmešajte krem sir i šećer u prahu dok ne dobijete glatku smesu, a zatim dodajte kašiku pavlake za šlag i kratko promešajte. Još tople, pečene rolnice premažite pripremljenom glazurom i prepustite se degustaciji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


