Foto: Shutterstock/Anna_PustynnikovaSvi obožavamo paradajz čorbu, kao i onu od pečenog paradajza, a sada na naš sto stiže još jedna zanimljiva i ukusna varijacija – čorba od pečene crvene paprike i paradajza, koja će sigurno osvojiti vaša čula!
Pečene paprike i njihov dimljeni ukus, pojačan prahom dimljene paprike, u ovoj čorbi osvojiće vas na prvu kašiku. Pečeni paradajz, s druge strane, daje ovoj čorbi poseban ukus i svežinu, piše Miss7.
Čorba od pečenih paprika i paradajza
Sastojci:
- 2 crvene paprike
- 1,4 kg paradajza
- 3 ljutike
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- 1/4 kašičice čili papričice
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1/2 kašičice dimljene paprike
- 400 ml povrtnog bujona
- 1 kašičica kvasca
- 4 kašike svežeg bosiljka
Priprema:
- Zagrejte rernu na 230 stepeni.
- Obložite pleh papirom za pečenje, na njega stavite paradajz i isečene paprike i ljutiku. Premažite maslinovim uljem i posolite.
- Pecite oko 20 minuta, sa plehom postavljenim u sredinu rerne.
- Zatim uključite opciju roštilja u rerni i malo podignite pleh – ostavite da se peče još 3-5 minuta, da povrće lepo porumeni.
- Propržite beli luk na malo maslinovog ulja zajedno sa ljutim papričicama – oko 1 minut.
- Stavite pečeno povrće u blender, dodajte proprženi beli luk, dimljenu papriku i još malo soli. Blendirajte dok ne dobijete gustu čorbu. Možete koristiti i štapni blender.
- Stavite u šerpu, dodajte povrtni fond i kvasac, ili crveno vinsko sirće. Začinite biberom i probajte. Po potrebi dodajte još soli i bibera.
- Dovedite do ključanja i poslužite posuto listovima bosiljka (ili seckanim listovima peršuna), krutonima od hleba, preliveno sa malo pavlake za kuvanje, po želji.
Savet plus:
Ova čorba od pečene crvene paprike i pečenog paradajza može se čuvati u frižideru pokrivena, do 4 dana. Ako je zamrznete, možete je čuvati do 3 meseca. Kada vam se jede, samo je odmrznite i dobro zagrejte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


