čorbaFoto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Svi obožavamo paradajz čorbu, kao i onu od pečenog paradajza, a sada na naš sto stiže još jedna zanimljiva i ukusna varijacija – čorba od pečene crvene paprike i paradajza, koja će sigurno osvojiti vaša čula!

Pečene paprike i njihov dimljeni ukus, pojačan prahom dimljene paprike, u ovoj čorbi osvojiće vas na prvu kašiku. Pečeni paradajz, s druge strane, daje ovoj čorbi poseban ukus i svežinu, piše Miss7.

Čorba od pečenih paprika i paradajza

Sastojci:

  • 2 crvene paprike
  • 1,4 kg paradajza
  • 3 ljutike
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • 1/4 kašičice čili papričice
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 1/2 kašičice dimljene paprike
  • 400 ml povrtnog bujona
  • 1 kašičica kvasca
  • 4 kašike svežeg bosiljka

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 230 stepeni.
  2. Obložite pleh papirom za pečenje, na njega stavite paradajz i isečene paprike i ljutiku. Premažite maslinovim uljem i posolite.
  3. Pecite oko 20 minuta, sa plehom postavljenim u sredinu rerne.
  4. Zatim uključite opciju roštilja u rerni i malo podignite pleh – ostavite da se peče još 3-5 minuta, da povrće lepo porumeni.
  5. Propržite beli luk na malo maslinovog ulja zajedno sa ljutim papričicama – oko 1 minut.
  6. Stavite pečeno povrće u blender, dodajte proprženi beli luk, dimljenu papriku i još malo soli. Blendirajte dok ne dobijete gustu čorbu. Možete koristiti i štapni blender.
  7. Stavite u šerpu, dodajte povrtni fond i kvasac, ili crveno vinsko sirće. Začinite biberom i probajte. Po potrebi dodajte još soli i bibera.
  8. Dovedite do ključanja i poslužite posuto listovima bosiljka (ili seckanim listovima peršuna), krutonima od hleba, preliveno sa malo pavlake za kuvanje, po želji.

Savet plus:

Ova čorba od pečene crvene paprike i pečenog paradajza može se čuvati u frižideru pokrivena, do 4 dana. Ako je zamrznete, možete je čuvati do 3 meseca. Kada vam se jede, samo je odmrznite  i dobro zagrejte. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari