Crna čokolada je dobra za zdravlje srca? 1Foto: Luka / ImageSource / Profimedia

 

Malo toga pruža utehu kao šoljica toplog čaja uz kockicu čokolade, a nova istraživanja pokazuju da ova omiljena kombinacija može imati i iznenađujuće koristi za zdravlje.

Naime, crna čokolada – ako se konzumira u umerenim količinama – može doprineti snižavanju krvnog pritiska i očuvanju zdravlja krvnih sudova, tvrde kardiolozi.

Crna čokolada s visokim udelom kakaa ima prednost

Istraživanje objavljeno u uglednom European Journal of Preventive Cardiology analiziralo je podatke iz čak 145 kliničkih studija i pokazalo da redovna konzumacija flavan-3-ola – jedinjenja prirodno prisutnih u čaju, jabukama, kakau i crnoj čokoladi – može doprineti snižavanju krvnog pritiska, naročito kod osoba s povišenim vrednostima, prenosi index.hr.

U nekim slučajevima, efekti su bili uporedivi s blagim delovanjem lekova za pritisak. Ipak, stručnjaci naglašavaju da čokolada ne može zameniti terapiju, već može biti koristan dodatak zdravom načinu života.

Glavni autor studije, profesor Kristijan Hajs sa Univerziteta u Sari, objašnjava:

„Crna čokolada može biti dobar izvor flavan-3-ola, koji su povezani s boljom funkcijom krvnih sudova i nižim krvnim pritiskom. Ipak, treba je konzumirati umereno i kao deo izbalansirane ishrane, a ne umesto nje.“

On takođe upozorava da mnoga komercijalna čokoladna rešenja sadrže mnogo šećera, masti i kalorija, što može neutralisati moguće koristi ako se konzumiraju u većim količinama. Pored toga, količina flavan-3-ola često nije jasno označena na pakovanju, a njihov sadržaj znatno varira od proizvoda do proizvoda.

Koliko čokolade je dovoljno?

Za one koji imaju povišen krvni pritisak, Hajs preporučuje male količine crne čokolade sa najmanje 70% kakaa, ili još bolje – nealkalizovani kakao u prahu, koji ne sadrži dodatne šećere i masti.
„Oko 20 do 30 grama crne čokolade dnevno, odnosno nekoliko kockica, sasvim je dovoljno“, kaže profesor. „Alternativa mogu biti dve do tri kašike nealkalizovanog kakao praha u mleku.“

On naglašava da se pozitivni efekti ne postižu jednokratnom konzumacijom, već dugoročnim i redovnim unosom, u okviru uravnoteženog načina života. Najbolji način da se proveri efekat jeste redovno merenje krvnog pritiska kod kuće i saradnja s lekarom.

Zanimljivo je i da flavan-3-oli imaju pozitivan uticaj čak i kada krvni pritisak ostane nepromenjen. Naime, oni poboljšavaju funkciju endotela – unutrašnjeg sloja krvnih sudova koji ima ključnu ulogu u zdravlju srca i krvotoka.

„Ovi rezultati ohrabruju sve koji traže jednostavne načine da podrže zdravlje srca kroz svakodnevne prehrambene navike“, ističe Hajs.
„Uključivanje crne čokolade, kakaa, čaja ili jabuka u svakodnevnu ishranu može doprineti unosu korisnih količina flavan-3-ola.“

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), gotovo polovina odraslih osoba u SAD-u ima povišen krvni pritisak, što je jedan od glavnih faktora rizika za srčani i moždani udar.

I dok crna čokolada može biti ukusan saveznik zdravlju, stručnjaci podsećaju da ne postoje čarobna rešenja. Uravnotežena ishrana, fizička aktivnost, dovoljno sna, izbegavanje pušenja i umeren unos alkohola i dalje ostaju osnova prevencije.

Dakle, sledeći put kad posegnete za šoljicom čaja i kockicom crne čokolade – slobodno uživajte u tom trenutku. Možda time ne činite dobro samo sebi, već i svom srcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari