čokoladaFoto: Shutterstock/Igor Normann

Istraživanje je analiziralo količinu teobromina — supstance prisutne u kakaovcu — u krvi i uporedilo ih s pokazateljima biološkog starenja, koji odražavaju stvarno stanje zdravlja i telesnih funkcija, a ne hronološku dob.

Kako crna čokolada utiče na biološko starenje

Iako stručnjaci ne bi savetovali ljudima da jedu više crne čokolade, rekli su da bi nalazi mogli da pomognu u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje „sadrže tragove zdravijeg i dužeg života“, prenosi N1.rs.

Teobromin je „relativno nedovoljno istražen prehrambeni fitonutrijent“ koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produženim životnim vekom, rekli su naučnici, prenosi agencija dpa.

Međutim, sprovedeno je ograničeno istraživanje o njegovom uticaju na ljude.

Analiza, koju su sproveli stručnjaci sa King’s College-a u Londonu, obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1.160 ljudi iz studije Kora u Nemačkoj.

Naučnici su rekli da su pronašli „značajnu povezanost“ između nivoa teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja. Vodeći naučnik na King’s College-u u Londonu Rami Sad, koji je ujedno i doktor kliničke genetike, rekao je:

„Ovo je veoma uzbudljivo otkriće, a sledeća važna pitanja su šta stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje da istražimo interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovaj pristup mogao bi da nas dovede do važnih otkrića o starenju, i šire, o uobičajenim i retkim bolestima.“

Džordana Bel, profesorka epigenomike na King’s College-u u Londonu, rekla je:

„Naša studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i dužeg ostajanja mlađima. Iako ne kažemo da bi ljudi trebalo da jedu više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može da sadrži tragove za zdraviji i duži život“.

Naučnici su takođe testirali druge molekule pronađene u kakau i kafi, ali ukazuju na to da je efekat specifičan za teobromin.

Tim sada istražuje da li je efekat na biološko starenje jedinstven za teobromin ili to jedinjenje stupa u interakciju sa drugim hemikalijama u crnoj čokoladi, poput polifenola.

Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kafi i vinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari