Najbolji izbor kad vam se jede nešto slatko: Smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca 1Foto: Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia

 

Kada osetimo želju za nečim slatkim, većina će prvo posegnuti za čokoladom, a iako se ova poslastica dugo optuživala za debljanje i povezivala sa nekim nepovoljnim zdravstvenim stanjima, prava istina je da redovno konzumiranje malih količina čokolade, posebno crne čokolade, ima mnoge zdravstvene prednosti.

Naučnici smatraju da su zdravstvene prednosti čokolade povezane sa flavonoidima – antioksidansima u tamnoj čokoladi za koje se smatra da pomažu protok krvi. Ljudi koji redovno jedu čokoladu imaju manji rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Čokolada ima snažan antioksidativni potencijal, a što je veći sadržaj kakaoa i manji sadržaj šećera, to je bolji efekat na opšte zdravlje.

Dobre vesti i za trudnice: istraživanja su pokazala da konzumiranje 30 grama čokolade dnevno tokom trudnoće pozitivno utiče na rast i razvoj fetusa. Jedno istraživanje je pokazalo da jedenje tamne čokolade najmanje jednom nedeljno može poboljšati kognitivne funkcije, a tajna leži u flavanolima, vrsti antioksidansa koji može sprečiti ili odložiti neke vrste oštećenja moždanih ćelija.

Takođe, umereno jedenje crne čokolade preporučuje se za zaštitu nervnog sistema, srca i krvnih sudova, kao i za očuvanje mozga i vida starijih osoba.

Ključ dobrog sna leži u konzumiranju crne čokolade.

Naime, umereno uživanje u slatkoj, tamnoj poslastici sa visokim sadržajem kakaa pomaže ljudima da ostanu prilagođeni ritmu noći i dana, obezbeđujući bolji kvalitet sna, prenosi živim.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari