Foto: Shutterstock/Lilu2005
Dok za proklijali krompir znamo da nije bezbedan za jelo, sa crnim i belim lukom situacija je ipak malo drugačija…
Beli luk se smatra prirodnim antibiotikom i zaštitnikom imuniteta, a ima i čitav niz blagotvornih efekata na organizam. Ali šta s tim ako proklija? Da ga bacimo ili upotrebimo?
Dok proklijali krompir ukazuje na veću količinu solanina, štetnog alkaloidnog jedinjenja koje služi kao prirodni pesticid i u povećanoj je koncentraciji prisutno u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, beli luk je drugačiji, piše Punkufer.hr.
Da li je bezbedno jesti proklijali luk?
Otrovne klice krompira mogu izazvati probleme sa varenjem ili glavobolju, pa ih svakako treba odrezati, ali kod belog luka nema straha. Jedna studija sugeriše da je proklijali beli luk zdraviji od običnog jer sadrži više antioksidanata. Beli luk niče zbog starosti, ali, kao i crni luk, i zbog nepravilnog skladištenja i velike količine vlage.
Glavice crnog i belog luka koje kupujemo u prodavnici često provode dosta vremena u magacinu ili na rafovima pre nego što ih odnesemo kući. Dobra vest je da su izdanci bezbedni za jelo, ali imaju gorak ukus. Gorka nota neće biti toliko izražena u kuvanim ili pečenim jelima, ali ako ih jedete sirove, mogla bi da vam smeta.
Ako ne želite da ih jedete, izdanke možete posaditi i tako uzgajati nove glavice.
Kako ne bi proklijali, beli i crni luk čuvajte na tamnom i hladnom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha. Dobro je znati da nakon što proklijaju, crni i beli luk brzo počnu da trule. Ne čuvajte ih na istom mestu kao jabuke, kruške, kajsije, breskve, šljive, banane, kivi ili mango, jer ovo voće emituje etilen, gas koji ubrzava sazrevanje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


