Danski puter keksićiFoto: Shutterstock/Esin Deniz

Danski puter keksići su nezaobilazni deo praznika u ovoj zemlji. Reč je o finim i prhkim keksićima koji se tope u ustima, a koji se inače mogu kupiti u predivnim metalnim kutijama i u našim marketima.

No, danski puter keksići prave se lako, za svega 30-ak minuta, pa nema razloga da ne isprobate domaću verziju koja je još bolja od kupovne! Uz svega nekoliko sastojaka i malo truda ovi hrskavi ukusni keksići biće na vašem stolu i zagarantovano oduševiti sve one koji ih budu probali. Evo recepta:

Danski puter keksići

Sastojci:

  • 250 grama brašna
  • 200 grama putera
  • 170 grama šećera
  • 75 grama bademovog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašika limunove korice
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Danski puter keksići: Toliko prhki i ukusni da su bolji od kupovnih 1

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. Mikserom umutite omekšali puter sa šećerom dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte jaje, sitno rendanu koricu limuna i ekstrakt vanile.
  3. U smesu dodajte bademovo i obično brašno i sve dobro izmešajte. Bademovo brašno možete sami da napravite tako što ćete bademe  usitniti u fin prah u jakom blenderu.
  4. Prebacite testo u poslastičarsku kesu sa ukrasnim rebrastim nastavkom, pa na podmazan ili pek papirom obložen pleh istiskajte kolutove mekog testa prečnika oko 4 centimetra (obavezno ostavite malo prostora sa svake strane keksića jer će se tokom pečenja raširiti).
  5. Ovako pripremljene puter keksiće pecite desetak minuta na 180 stepeni C, odnosno dok fino ne porumene.
  6. Ohladite pre serviranja, poslužite uz kafu ili čaj (danski puter keksići odlični su za umakanje) i uživajte. Prijatno!

Izvor: Punkufer.hr

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari