Foto: Shutterstock/Bogdan SonjachnyjFarbanje jaja prirodnim bojama i dalje je jedan od najlepših i najzanimljivijih načina ukrašavanja uskršnjih jaja, uprkos brojnim savremenim metodama koje danas postoje. Ako ste se ikada pitali kako da dobijete jaje plave, žute, narandžaste ili crvene boje bez upotrebe veštačkih boja, odgovor pronađite u nastavku.
Farbanje jaja prirodnim bojama
Farbanje jaja prirodnim bojama nije nimalo teško. Potrebno je malo strpljenja, vremena i povrća ili začina koje verovatno već imaš kod kuće.
Da biste jaja ofarbali na ovaj način potrebno je da pripremite jaja, posude za svaku boju, rukavice, sirće i prirodne sastojke za bojenje. Možete koristiti ljusku crvenog luka, spanać, borovnice, vino, kurkumu, cveklu ili, recimo, crveni kupus. Svaki od sastojaka jaje će obojiti u drugu boju, a najlepši deo celog procesa je činjenica da se boja uhvati drugačije na svako jaje, pa nijedno neće biti isto, piše Miss7.
Ljuska crvenog luka tako će jaje ofarbati u crveno-smeđu boju. Što duže stoji u toj boji, to će boja biti intenzivnija.
Dve kašičice kurkume u vodi u kojoj ćete kuvati jaja rezultiraće intenzivnom žutom bojom, dok ćete se, ako želite plavu boju, morati strpeti malo duže – isecite ljubičasti kupus, ubacite ga u vodu sa sirćetom i kuvajte petnaestak minuta. U tu vodu stavite jaja i ostavite ih da stoje preko noći, ili do 24 sata. Rezultat će biti jaja lepe plave ili ljubičaste boje.
Zelenu boju možete dobiti kuvanjem jaja u vodi u kojoj je prethodno skuvan spanać, dok ćete ljubičastu boju s kristalima dobiti ako jaja stavite u crno vino. Ako koristite kafu, dobićete jaja svetlosmeđe boje, dok će im cveklu dati crvenkastu nijansu.

Na kraju, ako želite dodatni sjaj, ofarbana jaja premažite tuferom natopljenim uljem.
Bonus savet:
Ako vam jaje pukne tokom kuvanja, ne morate ga odmah pojesti. Ljusku možete lagano raspucati, pa ga ponovo ubaciti u boju. Time ćete dobiti jaje mramornog izgleda.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


