Farbanje jaja u lukoviniFarbanje jaja u lukovini, foto: Shutterstock

Farbanje jaja u lukovini je tradicionalan način ukrašavanja jaja za Uskrs.

Evo detaljnog i domaćinskog recepta za farbanje jaja u lukovini – najtradicionalniji način, bez veštačkih boja, sa puno duše i mirisom detinjstva

Farbanje jaja u lukovini – tradicionalni recept

Farbati jaja u lukovini je običaj star vekovima. Lukovina daje prelepe nijanse crvene, braonkaste i zlatne boje, a ako dodate i malo kreativnosti (listiće, končiće, mrežicu), dobijate prava mala umetnička dela.

Evo kako se to radi:

Sastojci:

  • 10–15 belih jaja (ili što svetlija moguća – bolje prime boju)
  • Lukovina – suve ljuske crnog luka (od oko 15 glavica ili više, što više to bolje!)
  • Voda
  • 2–3 kašike alkoholnog sirćeta
  • Malo ulja za sjaj
  • Po želji: razni listići (peršun, detelina, ruzmarin…) i čarape/gaza za šare

Priprema:

1. Skupljanje i priprema lukovine

Sakupite ljuske od crnog luka (što više to bolje, možeš i od ljubičastog radi različitih nijansi).

Operite ih ako su prašnjave i ostavite da se prosuše.

2. Priprema jaja

Jaja ne moraju da se izbeljuju, ali je poželjno da budu što svetlija.

Operite ih blagim sirćetom ili deterdžentom da biste  skinuli prljavštinu i masnoću (tako boja bolje prijanja).

Po želji – zalepite listiće na jaja, pa ih umotajte u najlon čarapu ili gazu i zavežite koncem da list ne spadne tokom kuvanja. Ovim dobijate prirodne šare!

3. Kuvanje

U velikoj šerpi složite lukovinu i jaja.

Nalijte hladnom vodom da ogrezne sve.

Dodaj 2–3 kašike sirćeta (sirće pomaže da boja „uhvati“).

Stavite da se kuva na srednjoj vatri.

Kada voda provri, smanji temperaturu i kuvajte još 30 minuta na tihoj vatri.

Ako želite intenzivniju boju, ostavite da jaja stoje u toj vodi još 1–2 sata, ili čak preko noći (kad se prohladi).

4. Sušenje i sjaj

Izvadite jaja na krpu ili papirni ubrus da se osuše.

Kada se ohlade, premažite ih kapljicom ulja i trljajte krpom da zablistaju.

Saveti za bolju boju:

  • Belim jajima će boja biti crveno-narandžasta, smeđkastim jajima više bordo.
  • Ako dodaš malo ljubičastog kupusa ili kore oraha, dobijate tamnije nijanse.
  • Ne kuvajte na jakoj vatri da jaja ne bi popucala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari