Uskršnje farbanje jaja u Timočkoj krajini: Posebna pažnja za čuvarkuću 1Foto: M.S.

Neko tvrdi da je četvrtak dan kada se obavlja ovaj posao, drugi da je u pitanju petak, ili čak subota. Koji god da je dan u pitanju, farbanje jaja uvek donosi radost, a domaćicama priliku da pokažu svoje umeće.

Dekupaž, boja za tkaninu, lukovina ili drugo bilje, tutkalo, prehrambene boje, vosak, farbanje na pari, krep papir – samo su neke od brojnih tehnika kojima se domaćice služe kako bi ukrasile vaskršnja jaja.

Svake godine pojavi se neka nova tehnika koja predstavlja novi izazov za sve domaćice, ili iz zaborava iskrsne stara koja podseti na neke prošle dane.

U Zaječaru stvari stoje slično kao i u ostatku Srbije. Domaćice se već danima unazad pripremaju za ukrašavanje vaskršnjih jaja, a prava pomama vlada za belim jajima, čija cena se kreće i do 30 dinara po komadu.

Popularna su i prepeličija, kao i guščija jaja – a na pijačnim tezgama i zaječarskoj onlajn pijaci ponuda je bogata.

Uskršnje farbanje jaja u Timočkoj krajini: Posebna pažnja za čuvarkuću 2
Foto: M.S.

Anđela Risantijević kaže da se Vaskrsu raduje zbog sećanja koje ovaj praznik evocira. Rado ukrašava jaja i priprema trpezu za predstojeći praznik, i raduje se gostima koji su najavili svoj dolazak.

„Kao deca smo posebno uživale u Vaskrsu. Za šaranje jaja koristile smo stare čarape, razne trave i sličice. Po tradiciji na pod bi postavile ćebe ili neku prostirku, razbacale bi razne trave – detelinu, cvetiće, listiće raznh oblika, i onda smo postavljale trave, i vezivali strim čarapama da sve to lepo stoji i preslika se. To zahteva dosta strpljenja i zajednički rad. To je najlepši deo – vreme koje se provede u razgovoru, šali, priči… Najčešće smo jaja bojili u lukovini, i ja tako i dan danas najčešće bojim jaja lukovinom. Prirodno je, belanac ostane beo, i sigurna sam da je zdravo, ili bar daleko zdravije od mnogih teških boja koje se koriste”, kaže Anđela Risantijević za Danas.

Običaji su raznoliki, neko smatra da se jaja farbaju ujutru, do podneva, neko da se to radi uveče – pravila nema. Jedino oko čega se svi slažu je da prvo jaje – čuvarkuća mora biti crveno, jako i krupno, kao bi kuću čuvalo od svake nevolje.

„Kod nas u kući obično se jaja ukrašavaju četvrtkom uveče, ali opet, dešavalo se da ih ukrašavamo i petkom, zavisno od obaveza. Kada se ukrasi novi čuvarkuća, stari se zakopa u dvorištu, ili baci u reku jer se veruje se da to donosi sreću, a odnosi sa sobom nevolju i probleme. Ćuvarkuća je uvek crvene boje – na radost. Korpica sa jajima se ukrašava cvećem, a jaja premazuju mašću, da bi boja izgledala još lepše. U nedelju se crvenom peraškom protrljaju obrazi, da budeš zdrav i radostan”, ističe naša sagovornica.

Uskršnje farbanje jaja u Timočkoj krajini: Posebna pažnja za čuvarkuću 3
Foto: M.S.

Ove godine Anđela je već ukrasila jaja, koristeći se svojim omiljenim tehnikama. Kaže da je zadovoljna postignutim rezultatima, i da ove tehnike kojima se koristi daju najbolje rezultate.

„Farbala sam jaja u lukovini, krep papirom i gel bojama. Iskrena da budem, najviše volim prve dve tehnike,  jer su boje najlepše, ali eto, uvek ubacim i nekoliliko jaja ofarbanih gelom ili prehrambenom bojom da bi korpa bila šarenija. Jaja ofarbana u lukovini su najzdravija i boja je najlepša”, zaključila je Anđela Risantijević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari