paradajzFoto: Shutterstock/Luis Yunis

Paradajz je često zastupljen u ishrani, ali mnogi ga pogrešno čuvaju, iako nije neophodno držati ga u frižideru da bi ostao svež…

Gde i kako treba čuvati paradajz

Čuvanje paradajza može biti prava zagonetka za mnoge, jer se često čuva u frižideru sa drugim voćem i povrćem, ali to može da uništi njihov ukus i teksturu.

Najbolje mesto za čuvanje paradajza je na kuhinjskom pultu na sobnoj temperaturi. Međutim, držite ga dalje od rerne ili bilo kog drugog izvora toplote, piše N1.hr.

Da biste izbegli oštećenje ove osetljive namirnice i osigurali da ostane u vrhunskom stanju, preporučuje se da ih slažete u ravnu posudu umesto u duboku. Ova strategija podstiče protok vazduha i sprečava oštećenja, piše klix.ba.

Kada vreme postane zaista hladno, preporučuje se da se paradajz hladi tek kada dostigne vrhunac zrelosti, a čak i tada je ključno da se vrati na sobnu temperaturu pre jela kako bi se sačuvao njihov ukus. Ne bi trebalo da ih držite u frižideru osim ako nisu isečeni.

Čuvanje paradajza svežim na sobnoj temperaturi zahteva nekoliko jednostavnih koraka. Prvo, uklonite koru i stabljike sa paradajza, jer mogu da upijaju vlagu, što dovodi do gubitka sočnosti. Da biste sprečili gubitak vlage, stavite paradajz naopačke, sa stabljikom nadole, na ravni tanjir.

Čuvanje paradajza na ovaj način ne samo da pomaže u zadržavanju vlage, već i štiti takozvani ožiljak stabljike od bakterija minimizirajući njegovu izloženost, smanjujući rizik od kontaminacije i prevremenog kvarenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari