Foto: Shutterstock/Anna_PustynnikovaSlatko, slano, začinjeno i ljuto – to su ukusi koji se stapaju u piletini premazanoj marmeladom od kajsije i ljutom papričicom. Iako priprema zahteva nešto više pažnje, posebno ako se odlučite za domaću marmeladu, recept se može pojednostaviti korišćenjem kupovne, kojoj ćete dodati par kapi ulja od ljute paprike.
U nastavku pogledajte detaljne recepte za domaću marmeladu i glazirano pečeno pile, koje prenosimo sa sajta Punkufer.hr:
Ljuta marmelada od kajsija
Sastojci:
- 450 g kajsija, bez koštica, iseckanih
- 1 ljuta paprika (habanero), sitno iseckana
- 1 komad svežeg đumbira dužine 5 cm, oljušten i sitno iseckan
- 470 g šećera
- 2 kašike svežih listića majčine dušice
- 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
Priprema:
- U srednjoj šerpi pomešajte kajsije, habanero, đumbir, šećer, majčinu dušicu i limunov sok. Zagrevajte na srednjoj vatri dok ne proključa.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i krčkajte nepoklopljeno 30 minuta, povremeno mešajući (otprilike svakih 5 minuta), dok se smesa ne zgusne i ne dostigne konzistenciju džema.
- Sipajte džem u sterilisane tegle od 240 ml, ostavljajući oko 0,5 cm prostora na vrhu. Dobro zatvorite.
- Sterilišite tegle u vodenom kupatilu 10 minuta.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mestu do godinu dana, a nakon otvaranja držite u frižideru.
Pečena piletina sa glazurom od kajsija
Sastojci:
Za glazuru:
- 2 kašike marmelade od kajsija i habanera
- 2 kašike maslinovog ulja
- ¾ kašičice soli
- ½ kašičice crnog bibera
Ostalo:
- 60 g marmelade od kajsija i habanera
- 1 pile (oko 1,4 – 2,3 kg)
- 450 g kajsija, prepolovljenih i bez koštica
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika svežih listića majčine dušice
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 1 veliki crni luk, isečen na kriške
- 3 šargarepe, iseckane na kockice
- 1 grančica svežeg ruzmarina
- 500 ml vode
Priprema:
- Pomešajte sve sastojke za glazuru u srednjoj posudi. Ostavite sa strane.
- Zagrejte rernu na 220 °C. U posudi pomešajte marmeladu od kajsija, maslinovo ulje, majčinu dušicu, so i biber. U velikoj posudi za pečenje poređajte polovine kajsija, šargarepu i kriške crnog luka, prelijte smesom i dobro promešajte. Poređajte crni luk tako da prekrije dno, a kajsije rasporedite po ivicama posude.
- Stavite piletinu u sredinu posude i obilno je premažite glazurom, uključujući i ispod kože na grudima. Stavite ruzmarin unutar piletine i zavežite batake kuhinjskim kanapom. Sipajte vodu u posudu oko piletine. Pokrijte aluminijumskom folijom, dobro zatvorite sa svih strana, ali napravite rupu prečnika oko 2,5 cm kako bi para mogla da izlazi. Folija ne sme da dodiruje kožu piletine jer će se zalepiti. Ovaj korak je veoma važan, jer ako piletinu ne prekrijete folijom, visok sadržaj šećera u glazuri će prouzrokovati da prebrzo potamni, pa će unutrašnjost ostati sočna i ukusna, ali će spolja izgledati prilično prepečeno.
- Stavite pleh na najnižu rešetku i pecite 40 minuta. Skinite foliju, premažite meso sokom iz pleha, smanjite temperaturu na 190°C i pecite još 15 do 20 minuta – ili dok unutrašnja temperatura mesa ne dostigne 74°C (vreme zavisi od težine mesa).
- Izvadite iz rerne i ostavite meso da odstoji 15 minuta pre sečenja, kako bi ostalo sočno. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


