Foto: Shutterstock/ Olena RudoGumene bombone su mnogima prva asocijacija na detinjstvo kada smo bezbrižno uživali u slatkišima, ne razmišljajući o kalorijama i posledicama po zdravlje. Kako se bližimo sezoni praznika, kada je sve dozvoljeno i kada možemo da damo sebi oduška i malo se opustimo po pitanju hrane, danas sa vama delimo recept za domaće gumene bombone, koje lako možete pripremiti za sebe i svoje najdraže.
Gumene bombone možete praviti po svojoj želji, birajući zanimljive kalupe i boje, što je svojevrsna zanimacija za mališane, pa pravljenje ovog slatkiša može biti i odlična i jako zabavna porodična aktivnost. Zato iskoristite praznike i napravite odličnu domaću verziju gumenih bomona, koja će vas, verujemo, oduševiti. Recept, koji smo pronašli na sajtu Jutarnji.hr, pogledajte u nastavku:
Gumene bombone
Sastojci:
- 250 g voćnog soka (pomorandža za narandžastu boju, limun za žutu, jagoda za crvenu i drugi po želji)
- 100 g šećera
- 20 g želatina u prahu
- 50 ml vode
- 1 kašičica limunovog soka (po želji)
- prstohvat soli
- jestiva boja

Priprema:
- Pripremite silikonske kalupe za bombone ili plitku posudu obloženu papirom za pečenje.
- U manjoj posudi pomešajte 50 ml vode i želatin u prahu. Ostavite da odstoji 5 minuta.
- U srednjem loncu zagrejte voćni sok i šećer na srednje jakoj vatri, pa mešajte dok se šećer ne otopi.
- Dodajte limunov sok i prstohvat soli.
- Kad smesa provri, smanjite vatru. Kada sok provri, sklonite ga s vatre i dodajte hidriran želatin. Dobro mešajte dok se želatin potpuno ne otopi i smesa ne postane glatka.
- Podelite smesu na nekoliko posudica, pa dodajte jestivu boju.
- Sipajte smesu u pripremljene kalupe ili posude, ali pazite da ne prelijete preko ivice kalupa.
- Ostavite bombone na sobnoj temperaturi da se stegnu, a zatim ih stavite u frižider na najmanje 2-3 sata.
- Kada se gumene bombone stegnu, izvadite ih iz kalupa.
- Po želji, u plitku posudu sipajte kristal šećer, pa uvaljajte svaku bombonu.
- Gotove gumene bombone prebacite u teglu i čuvajte hermetički zatvorene za dužu svežinu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


