gumene bomboneFoto: Shutterstock/ Olena Rudo

Gumene bombone su mnogima prva asocijacija na detinjstvo kada smo bezbrižno uživali u slatkišima, ne razmišljajući o kalorijama i posledicama po zdravlje. Kako se bližimo sezoni praznika, kada je sve dozvoljeno i kada možemo da damo sebi oduška i malo se opustimo po pitanju hrane, danas sa vama delimo recept za domaće gumene bombone, koje lako možete pripremiti za sebe i svoje najdraže.

Gumene bombone možete praviti po svojoj želji, birajući zanimljive kalupe i boje, što je svojevrsna zanimacija za mališane, pa pravljenje ovog slatkiša može biti i odlična i jako zabavna porodična aktivnost. Zato iskoristite praznike i napravite odličnu domaću verziju gumenih bomona, koja će vas, verujemo, oduševiti. Recept, koji smo pronašli na sajtu Jutarnji.hr, pogledajte u nastavku:

Gumene bombone

Sastojci:

  • 250 g voćnog soka (pomorandža za narandžastu boju, limun za žutu, jagoda za crvenu i drugi po želji)
  • 100 g šećera
  • 20 g želatina u prahu
  • 50 ml vode
  • 1 kašičica limunovog soka (po želji)
  • prstohvat soli
  • jestiva boja
Recept za gumene bombone koje nas vraćaju u detinjstvo - vaši mališani biće oduševljeni 1
Foto: Shutterstock/Olena Rudo

Priprema:

  1. Pripremite silikonske kalupe za bombone ili plitku posudu obloženu papirom za pečenje.
  2. U manjoj posudi pomešajte 50 ml vode i želatin u prahu. Ostavite da odstoji 5 minuta.
  3. U srednjem loncu zagrejte voćni sok i šećer na srednje jakoj vatri, pa mešajte dok se šećer ne otopi.
  4. Dodajte limunov sok i prstohvat soli.
  5. Kad smesa provri, smanjite vatru. Kada sok provri, sklonite ga s vatre i dodajte hidriran želatin. Dobro mešajte dok se želatin potpuno ne otopi i smesa ne postane glatka.
  6. Podelite smesu na nekoliko posudica, pa dodajte jestivu boju.
  7. Sipajte smesu u pripremljene kalupe ili posude, ali pazite da ne prelijete preko ivice kalupa.
  8. Ostavite bombone na sobnoj temperaturi da se stegnu, a zatim ih stavite u frižider na najmanje 2-3 sata.
  9. Kada se gumene bombone stegnu, izvadite ih iz kalupa.
  10. Po želji, u plitku posudu sipajte kristal šećer, pa uvaljajte svaku bombonu.
  11. Gotove gumene bombone prebacite u teglu i čuvajte hermetički zatvorene za dužu svežinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari