Hladna predjela, foto: Sergii Koval / Alamy / ProfimediaHladna predjela su odličan izbor za slavsku trpezu.
Hladna predjela sve češće su zvezede slavske trpeze.
Za bogatu slavsku trpezu, pored tradicionalnih jela, sve češće se traže predjela koja su jednostavna za pripremu, ne zahtevaju kuvanje i mogu se unapred napraviti. Bilo da je slavska trpeza posna ili mrsna, hladna predjela pružaju idealan balans između ukusa i estetike. U nastavku donosimo tri originalna recepta koja će osvežiti svaki slavski sto – od rolnica sa paprikom i orasima, preko šarenog rolata sa spanaćem, do neodoljivih korpica od pršute punjenih kremastim nadevom.
Slani rolat sa spanaćem i sirom
Sastojci:
300 g zamrznutog spanaća (odmrznutog i oceđenog)
4 jaja
3 kašike kisele pavlake
2 kašike brašna
So po ukusu
Fil:
200 g krem sira
100 g feta sira
2 kašike pavlake
Priprema: Umuti se spanać sa jajima, pavlakom, brašnom i prstohvatom soli. Smesa se sipa u pleh obložen papirom za pečenje i peče oko 15 minuta na 180°C. Kada se ohladi, pažljivo se ukloni papir, a korica se premaže filom od izgnječenog feta sira, krem sira i pavlake. Zatim se pažljivo uvije u rolat, zamota u foliju i ostavi da se stegne u frižideru najmanje 2 sata. Seče se na tanke šnite i služi hladno.
Korpice od pršute sa punjenjem od ajvara i sira
Sastojci:
12 tankih listića pršute
150 g krem sira
2 kašike ajvara (blagog ili ljutog, po ukusu)
Kašika sitno seckanog peršuna
Mini kalupi za mafine
Priprema: Mini kalupi za mafine oblažu se listićima pršute tako da formiraju male korpice. Peći ih 5–7 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne postanu čvrste i hrskave. U međuvremenu, pomešaju se krem sir, ajvar i peršun u glatku smesu. Kada se pršuta korpice ohlade, pune se nadevom i serviraju na dekorativnoj tacni.

Rolnice od pečenih paprika sa sirom i orasima
Sastojci:
6 pečenih crvenih paprika (oljuštenih i očišćenih)
200 g sitnog sira ili rikote
100 g mlevenih oraha
2 čena belog luka (sitno iseckana)
So i biber po ukusu
Kašika pavlake (po potrebi)
Priprema: U činiji se pomešaju sitni sir, mleveni orasi, beli luk, so i biber. Po potrebi se doda pavlaka kako bi se dobila maziva, ali čvrsta smesa. Svaka paprika se pažljivo namaže nadevom i urola u čvrstu rolnicu. Rolnice se slažu na tanjir i, po želji, dekorišu peršunom ili prelivom od pavlake. Pre služenja treba da odstoje u frižideru najmanje sat vremena.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


