Foto: Shutterstock/Liliya Kandrashevich
Savršen za tople dane i lepršave večeri, Rossini koktel je lagano, mirisno piće koje spaja svežinu jagoda sa raskošnim mehurićima penušavog vina.
Ovaj šarmantni napitak nosi ime po čuvenom italijanskom kompozitoru i gurmanu Đoakinu Rosiniju (Gioachino Rossini), poznatom po strasti prema hrani i muzici, ali i po inspiraciji za brojne recepte „alla Rossini“.
Rossini koktel se često naziva i rođakom poznatijeg Belinija, koji je osmislio Đuzepe Čiprijani (Giuseppe Cipriani), osnivač čuvenog bara Harry’s u Veneciji. On je spojio pire od belih breskvi iz Verone sa penušcem i posvetio ga umetniku iz 15. veka, Đovaniju Beliniju (Giovanni Bellini), čiju je paletu boja pretočio u nijansu koktela, piše punkufer.hr.
Za razliku od njega, Rossini je jednostavan, ali jednako sofisticiran – pravi izbor za druženje uz lagane zalogaje ili kao uvod u veče.
Sastojci za koktel Rossini:
8 svežih jagoda + dodatne za ukrašavanje
2 kašičice šećera (po želji, u zavisnosti od slatkoće jagoda)
1 kašičica sveže ceđenog limunovog soka
240 ml ohlađenog proseka ili penušavog belog vina
Priprema:
Operite i očistite jagode (uklonite peteljke). Stavite ih u blender, dodajte šećer i limunov sok, pa miksujte dok ne dobijete glatki pire.
Po želji, procedite pire kroz gusto sito kako biste dobili još finiju teksturu.
Sipajte pire u rashlađenu čašu, dodajte proseko ili penušavo vino i lagano promešajte.
Ukrasite čašu jagodom i odmah poslužite.
Ovaj koktel nije samo osvežavajući – on je i omaž uživanju u životu, baš onako kako bi to činio i sam Rossini.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


