mesoMeso, foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

Možda je opštepoznato da poroci poput pušenja i konzumacije alkohola povećavaju rizik od raka, ali isto važi i za ishranu. Ono što jedete i pijete može imati veći uticaj na zdravlje nego što mislite. Ranija istraživanja pokazala su da napici zaslađeni šećerom i prerađeno meso mogu povećati rizik od raka… a sada se pod lupom našla još jedna vrsta mesa.

Jedna vrsta mesa povezana je sa rakom debelog creva.

Ugledni recenzirani časopis Nutrients objavio je u aprilu rezultate studije koju su sproveli istraživači sa Nacionalnog instituta za gastroenterologiju iz Barija, Italija. Istraživanje je obuhvatilo podatke 4.869 osoba iz južne Italije, s ciljem da se „po prvi put“ ispita postoji li veza između konzumacije belog mesa, gastrointestinalnih karcinoma i opšte smrtnosti – s posebnim fokusom na konzumaciju živinskog mesa, piše Healthy.

Prema podacima objavljenim 2023. u časopisu JAMA Network Open, više od četvrtine svih novih slučajeva raka u svetu su gastrointestinalni. To uključuje rak jednjaka, želuca, pankreasa, tankog creva, debelog creva, rektuma i anusa. Rak debelog creva je, prema podacima Nacionalnog instituta za rak SAD, drugi najsmrtonosniji oblik raka u toj zemlji.

Istraživači su analizirali podatke iz dve kohortne studije, kao i rezultate upitnika o prehrambenim navikama.

Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe:

oni koji jedu crveno meso

oni koji jedu živinsko meso

oni koji jedu „ukupno meso“ (jagnjetina, svinjetina, teletina, konjetina, zečetina i/ili živina)

U studiji se navodi da je „živinsko meso trenutno među najčešće konzumiranim vrstama mesa u Italiji i širom sveta“. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su konzumirali više od 300 grama živinskog mesa nedeljno (otprilike dve trećine funte) imali za 27% veći rizik od smrtnosti iz svih uzroka u poređenju s onima koji su jeli manje od 100 grama.

U živinsko meso, prema studiji, spadaju piletina, ćuretina, patka i divlje ptice.

Rezultati takođe ukazuju na to da su osobe koje su unosile veće količine živinskog mesa imale za 2,3% veći rizik od gastrointestinalnog raka, a kod muškaraca je taj rizik bio 2,6%.

Istraživači pretpostavljaju da na ovu razliku mogu uticati nivoi estrogena, prehrambene navike i ukupna količina unete hrane.

Ipak, autori studije naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila eventualna veza između živinskog mesa i raka sistema za varenje. Takođe, nisu prikupljani podaci o tome da li je živina bila prerađena ili ne.

Uz to, istraživači nisu pratili nivo fizičke aktivnosti ispitanika, pa nije isključeno da i vežbanje (ili njegov izostanak) može uticati na rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari