Jedna od najzdravijih vrsta ribe na svetu: Jeftinija od lososa, a puna hranljivih stvari 1Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

Skuša je veoma korisna zbog svog bogatog sadržaja masti i nezasićenih masnih kiselina, koje pozitivno utiču na mozak, kožu i kosu.

Iako mnogi uglavnom cene ukus skuše, koristi od ove ribe za organizam su često zapostavljene. Svaka riba ima specifičan hemijski sastav, a skuša je bogata proteinima i mastima, kojih je više u ribama ulovljenim zimi u severnijim regionima.

Prosečan sadržaj masti u skuši je 13 grama, što je čini masnom vrstom ribe. Takođe, sadrži oko 18 grama proteina, koji se brže apsorbuju nego proteini iz govedine.

Skuša je riba sa niskim kalorijskim sadržajem, pa bi za unos dnevne količine kalorija trebalo da pojedete oko 700 grama ribe. Međutim, treba imati u vidu visok sadržaj masti u ovoj ribi.

Nezasićene masne kiseline u skuši su prisutne u velikim količinama i deluju kao snažan antioksidans. Ove kiseline pomažu u jačanju ćelijskih membrana organizma neutralizovanjem slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelijske zidove, što može dovesti do raznih bolesti, uključujući i rak. Da biste smanjili ovaj rizik, važno je unositi proizvode bogate nezasićenim masnim kiselinama.

Deci se često daje riblje ulje zbog njegovog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina. Hemijski sastav skuše doprinosi zdravom rastu i razvoju dece, a takođe je koristan i za trudnice i dojilje. Kako bi se izbegla neravnoteža u razvoju unutrašnjih organa kod adolescenata, skuša bi trebalo da bude redovan deo njihove ishrane.

Ova riba sadrži i mineralne supstance kao što su kalijum, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor i natrijum, koji su veoma korisni za organizam. Takođe, skuša je bogata vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 i vitaminom PP. Ovi vitamini pomažu u sintezi DNK, metabolizmu masti i regulaciji nivoa šećera u krvi.

Redovan unos skuše poboljšava rad probavnog sistema, jača nervni sistem, doprinosi stvaranju hemoglobina i obezbeđuje optimalno snabdevanje tela kiseonikom.

Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama i fosforu, skuša je korisna za mozak, kožu i kosu. Fosfor pomaže u izgradnji enzima koji iniciraju hemijske reakcije u ćelijama, a takođe je ključan za zdravlje kostiju i mišića. Zbog svog bogatog sastava, skuša je izuzetno korisna za decu, kao i za odrasle, naročito one koji imaju problema sa mišićno-koštanim sistemom kako starimo, piše nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari