Foto: Zoonar/daniel0Z, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia
Peršun je jedan od najčešće korišćenih začina u našim kuhinjama.
Bilo da ga dodajete supama, čorbama, mesu ili salatama, peršun ne samo da poboljšava ukus jela, već ima i brojne zdravstvene prednosti.
Ipak, jedan od najčešćih problema s ovom biljkom jeste to što brzo gubi svežinu, naročito ako se čuva u frižideru bez odgovarajuće pripreme.
Ako niste ljubitelj zamrzavanja i volite da koristite svež peršun u svakodnevnoj pripremi hrane, postoji jednostavan i efikasan način da mu produžite trajanje i sačuvate svežinu, aromu i boju — i do mesec dana.
Sitno seckani peršun ravnomerno rasporedite u čistu staklenu teglu. Na dno tegle stavite sloj papirnog ubrusa, koji će upijati višak vlage i tako sprečiti da listovi istrule.
Zatvorite teglu poklopcem i čuvajte je u frižideru. Na ovaj način, peršun može ostati svež i do četiri nedelje, zadržavajući svoj miris, boju i ukus.
Za početak, važno je da pravilno očistite peršun. U veću posudu sipajte hladnu vodu i dodajte jednu kašiku sode bikarbone. Umočite peršun u ovu mešavinu i lagano ga operite. Soda bikarbona pomoći će da uklonite nečistoće i ostatke pesticida, a da pri tome ne ošteti listove, prenosi klix.ba.
Zatim pripremite dasku za sečenje tako što ćete je naprskati malo sirćetom i prebrisati čistom krpom. Ovo je koristan korak koji obezbeđuje da daska bude dezinfikovana pre seckanja svežeg peršuna.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


