Zašto u restoranima često na vrhu jela dobijemo komad peršuna 1Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

 

Ako mislite da je peršun tu samo zbog dekoracije – grešite.

Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna datira još iz vremena starih Rimljana – grickali su peršun posle jela. Moguće je da je to jedan od razloga zašto je u mnogim restoranima širom sveta uobičajeno da se komadi ove biljke stavljaju na tanjire, piše The Kitchn.

Drugi razlog je dekoracija jela, za koju se kaže da potiče od mesara u davna vremena koji su stavljali peršun oko svežeg ili pečenog mesa kako bi jela bila privlačnija kupcima.

Kasnije su ga restorani počeli kopirati. Sve do 1915. godine peršun se stavljao na tanjir u skoro svakom restoranu. Nekim gostima to je nekada smetalo jer su sumnjali kako su dobili parče biljke koje je ranije bilo na tuđem tanjiru. Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšanje ukusa jela, ali se u ovom slučaju najčešće isecka i posipa po jelu koje se već nalazi na tanjiru.

A tu je i zbog svežeh daha, pa zašto je peršun dobar za svež dah?

Peršun sadrži visoku koncentraciju hlorofila, koji uništava bakterije u ustima. Počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršun je posebno dobar za žvakanje nakon jela puna belog ili crnog luka. Osim peršuna, pomažu i sveža nana, bosiljak i ruzmarin.

A evo jop nekih prednosti ove biljke:

deluje kao antioksidans,
pomaže koži da izgleda mlađe,
čisti telo od toksina,
rastvara višak masti u telu,
čisti bubrege,
ima antiinflamatorni efekat,
jača imunitet,
puna je vitamina C,
sadrži mnogo minerala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari