Foto: Shutterstock/marco mayerUkoliko volite juneće meso, ali vam često ispadne suvo, tvrdo i žilavo, ostanite sa nama u nastavku gde vam otkrivamo malo drugačiji način njegove pripreme. U pitanju je sočna junetina u paradajz sosu koja se topi u ustima!
Spremljena na ovaj način, junetina postaje toliko nežna i meka da se odvaja viljuškom. Pored toga, ona zadržava svu svoju sočnost, a zbog dobre kombinacije sastojaka, njen ukus je intenziviran i prefinjen, piše Slobodna Dalmacija.
Probajte ovaj recept i nećete se pokajati:
Sočna junetina u paradajz sosu
Sastojci:
- 900 g junećih odrezaka
- 400 g paradajza
- 60 g brašna
- 500 ml goveđeg bujona
- 4 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika seckanog peršuna
- 3 kašičice maslinovog ulja
- 2 kašičice sušenog začinskog bilja
- so, biber
Priprema:
- Meso obilno začinite solju i biberom, zatim ga istucite čekićem i uvaljajte u brašno. Uverite se da je dobro uvaljano u brašno i pržite ga na dve kašike zagrejanog ulja- svaki komad oko 4-5 minuta sa svake strane.
- Zatim izvadite meso i u isti tiganj dodajte preostalu kašiku ulja i seckani luk. Propržite luk 3-4 minuta, dodajte beli luk i kuvajte 30 sekundi, zatim dodajte paradajz pire i kuvajte 1 minut, pa dodajte seckani paradajz, bujon i začine i dobro promešajte.
- Čim proključa, smanjite vatru, vratite meso, pokrijte i prebacite u rernu i pecite oko sat i po, ili dok meso ne omekša, a sos se ne zgusne. Proverite i povremeno promešajte.
- Kada je gotovo, probajte da li je sosu potrebno još začina, pospite svežim peršunom i poslužite sa pire krompirom, testeninom ili pirinčem. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


