Kuvanje jaja, foto: Peter Griffin / Alamy / ProfimediaŠta su to savršeno kuvana jaja? Belanca su čvrsta, ali ne gumena, a žumanca kuvana, ali i dalje kremasta.
Kako da kuvate jaja, a da budu savršena?
U ovom vodiču podelićemo proverenu metodu kuvanja jaja na šporetu, uključujući i koliko dugo treba da se kuvaju kako bi žumanca bila baš onakva kakva volite.
Napomena: Veoma sveža jaja su odlična za prženje ili mešanje, ali starija jaja se mnogo lakše ljušte. Najbolji izbor za tvrdo kuvana jaja koja se lako ljušte su jaja koja su stajala u frižideru nedelju ili dve.
Kako kuvati jaja na šporetu
Da li se jaja kuvaju tako što se stave u ključalu ili u hladnu vodu?
Bolje je u hladnoj vodi. Zašto? Zato što se tako izbegava prekuvavanje jaja.
Više nikada nećete imati suva, brašnasta, prekuvana jaja sa zelenkastim žumancem. Samo divna, svetložuta žumanca i savršena tekstura! Tako dobra da će vam biti dovoljna samo mrvica soli.
Tri koraka do savršeno kuvanih (tvrdo ili meko) jaja:
1. Stavite jaja u šerpu i prelijte ih hladnom vodom.
Jaja idu prva, pa tek onda voda. Zašto? Ako ih stavite naknadno, mogla bi da puknu dok padaju na dno posude – a to niko ne želi da doživi.
2. Stavite šerpu na visoku temperaturu i dovedite vodu do ključanja. Zatim smanjite temperaturu i poklopite i ostavite ih da se kuvaju.
Koliko dugo se kuvaju jaja?
Koliko dugo kuvati jaja
Neka jaja odstoje u vrućoj vodi od 4 do 12 minuta, u zavisnosti od toga koliko želite da žumanca budu čvrsta.
Zašto toliko različitih minuta?
Što duže jaja stoje u vreloj vodi, to će žumance biti čvršće. Manje vremena je potrebno za meko kuvana jaja, a više vremena za tvrdo kuvana jaja. Evo smernica za velika jaja:
4 minuta – vrlo meko kuvano žumance
6 minuta – mekano kuvano žumance
8 minuta – srednje kuvano žumance
10 minuta – skoro potpuno kuvano, ali još blago kremasto
12 minuta – potpuno tvrdo kuvano žumance
Manja jaja će se kuvati kraće, dok će ekstra velika ili džambo jaja zahtevati malo više vremena.
Nakon kuvanja, odmah ocedite jaja i stavite ih u činiju s vodom i ledom.
Zašto voda s ledom? Zato što brzo hladi jaja i sprečava pojavu zelenih žumanaca. (Obična hladna voda nije dovoljno hladna – potrebna vam je voda s puno kockica leda koje plutaju u njoj.) Ako planirate da ih ljuštite, lagano ih napucajte pre stavljanja u ledenu vodu i ostavite da stoje sat vremena – tada se najlakše ljušte.
Koliko dugo tvrdo kuvana jaja mogu da stoje u frižideru?
Ako se pravilno čuvaju u frižideru, tvrdo kuvana jaja mogu trajati do jedne nedelje – 7 dana.
Za najbolje rezultate, ostavite jaja u ljusci dok ne budete spremni da ih pojedete.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


