kavurmaKavurma, foto: Alexander Mychko / Alamy / Profimedia

Kavurma je jedno od onih jela koje kroz vekove održava tradiciju i domaću kuhinju živom.

Kavurma, odnosno njeno ime potiče od turske reči kavurma, što znači „prženo meso“, a u balkanskoj varijanti najčešće se priprema od svinjskog ili junećeg mesa, ponekad i iznutrica poput džigerice, srca ili jezika.

Prvobitno, kavurma je bila praktičan način pripreme mesa koje se moglo duže čuvati i jelo je nastajalo u domaćinstvima širom Balkana još od vremena Osmanskog perioda.

Tradicionalna priprema obuhvata sporo prženje ili dinstanje mesa sa lukom i začinima, što rezultuje sočnim i aromatičnim obrokom.

Danas se kavurma i dalje često priprema tokom hladnijih meseci, ali i kao specijalitet za porodične ručkove i slavske trpeze. Njena jednostavnost i autentičan ukus čine je omiljenim jelom koje podseća na domaću kuhinju naših baka.

Recept za klasičnu kavurmu

Sastojci (za 4 osobe):

500 g svinjskog ili junećeg mesa, isečenog na kockice

200 g iznutrica (opciono: džigerica, srce, jezik), isečenih na komade

2 srednja crna luka, sitno iseckana

1 kafena kašičica aleve paprike

So i biber po ukusu

2 kašike ulja ili masti

150 ml vode

Priprema:

U tiganju ili šerpi zagrejte ulje i propržite luk dok ne postane zlatno-smeđ.

Dodajte meso i iznutrice, pržite dok ne dobiju lepu koricu.

Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku, kratko propržite da začini oslobode aromu.

Sipajte vodu, smanjite vatru i poklopite. Dinstajte 30-40 minuta, povremeno mešajući, dok meso ne omekša i tečnost ne ispari.

Poslužite toplo, uz hleb ili svežu salatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari