Kavurma, foto: Alexander Mychko / Alamy / ProfimediaKavurma je jedno od onih jela koje kroz vekove održava tradiciju i domaću kuhinju živom.
Kavurma, odnosno njeno ime potiče od turske reči kavurma, što znači „prženo meso“, a u balkanskoj varijanti najčešće se priprema od svinjskog ili junećeg mesa, ponekad i iznutrica poput džigerice, srca ili jezika.
Prvobitno, kavurma je bila praktičan način pripreme mesa koje se moglo duže čuvati i jelo je nastajalo u domaćinstvima širom Balkana još od vremena Osmanskog perioda.
Tradicionalna priprema obuhvata sporo prženje ili dinstanje mesa sa lukom i začinima, što rezultuje sočnim i aromatičnim obrokom.
Danas se kavurma i dalje često priprema tokom hladnijih meseci, ali i kao specijalitet za porodične ručkove i slavske trpeze. Njena jednostavnost i autentičan ukus čine je omiljenim jelom koje podseća na domaću kuhinju naših baka.
Recept za klasičnu kavurmu
Sastojci (za 4 osobe):
500 g svinjskog ili junećeg mesa, isečenog na kockice
200 g iznutrica (opciono: džigerica, srce, jezik), isečenih na komade
2 srednja crna luka, sitno iseckana
1 kafena kašičica aleve paprike
So i biber po ukusu
2 kašike ulja ili masti
150 ml vode
Priprema:
U tiganju ili šerpi zagrejte ulje i propržite luk dok ne postane zlatno-smeđ.
Dodajte meso i iznutrice, pržite dok ne dobiju lepu koricu.
Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku, kratko propržite da začini oslobode aromu.
Sipajte vodu, smanjite vatru i poklopite. Dinstajte 30-40 minuta, povremeno mešajući, dok meso ne omekša i tečnost ne ispari.
Poslužite toplo, uz hleb ili svežu salatu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


