brauniFoto: Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Čokoladni, aromatični i neodoljivi! Kako je jesen u punom jeku, prepustite se njenim ukusnim plodovima i počastite slasnim desertima, a jedan takav su svakako i brauniji od kestena!

Kesten je zdrava i vrlo ukusna namirnica koju možete jesti u pečenom obliku ili kao pire, ali ovaj jesenji plod odlično se kombinuje i sa drugim namirnicama, pa od njega možete napraviti razne slatke delicije…

Kesten brauniji savršeno će se slagati sa šlagom ili kuglom sladoleda, ali će biti podjednako ukusni i bez ikakvih dodataka. Recept zahteva 350 g kuvanih/pečenih i oljuštenih kestena, što znači da ćete morati da ispečete (ili skuvate) oko 500 g svežih kestena, piše Miss7.

Kesten brauniji

Sastojci:

  • 350 g kestena – kuvanih i oljuštenih
  • 200 g crne čokolade
  • 200 g putera
  • 1,25 šolje smeđeg šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 4 jajeta
  • 0,5 šolje brašna
  • 2 kašike kakao putera
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh dimenzija 16 cm x 26 cm x 2-3 cm papirom za pečenje.
  2. Odvojite 50 g kuvanih i oljuštenih kestena.
  3. Stavite preostale kestene u procesor hrane. Sitnite dok se ne formiraju fine mrvice (dobija se za 2 šolje mlevenih kestena). Ostavite sa strane.
  4. Stavite čokoladu i puter u veliku posudu i zagrevajte u mikrotalasnoj pećnici 2 minuta, povremeno mešajući metalnom kašikom dok se čokolada ne otopi. Ostavite sa strane da se ohladi.
  5. Metalnom kašikom umešajte šećer, vanilu i jaje u smesu od čokolade dok se dobro ne sjedine.
  6. Dodajte brašno, kakao i so. Promešajte da se sjedini.
  7. Pažljivo umešajte pripremljene kestene.
  8. Sipajte smesu u pripremljeni pleh. Iseckajte preostale kestene i pospite preko smese. Pecite 25-30 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, mada čak i ne mora da bude potpuno čista, jer su brauniji sočna vrsta kolača.
  9. Ohladite braunije potpuno na plehu, a zatim ih isecite na kvadrate jednake veličine.
  10. Poslužite sa šlagom i kakaom ili kuglom sladoleda, po želji. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari