Foto: Shutterstock/Nataliya ArzamasovaČokoladni, aromatični i neodoljivi! Kako je jesen u punom jeku, prepustite se njenim ukusnim plodovima i počastite slasnim desertima, a jedan takav su svakako i brauniji od kestena!
Kesten je zdrava i vrlo ukusna namirnica koju možete jesti u pečenom obliku ili kao pire, ali ovaj jesenji plod odlično se kombinuje i sa drugim namirnicama, pa od njega možete napraviti razne slatke delicije…
Kesten brauniji savršeno će se slagati sa šlagom ili kuglom sladoleda, ali će biti podjednako ukusni i bez ikakvih dodataka. Recept zahteva 350 g kuvanih/pečenih i oljuštenih kestena, što znači da ćete morati da ispečete (ili skuvate) oko 500 g svežih kestena, piše Miss7.
Kesten brauniji
Sastojci:
- 350 g kestena – kuvanih i oljuštenih
- 200 g crne čokolade
- 200 g putera
- 1,25 šolje smeđeg šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 4 jajeta
- 0,5 šolje brašna
- 2 kašike kakao putera
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh dimenzija 16 cm x 26 cm x 2-3 cm papirom za pečenje.
- Odvojite 50 g kuvanih i oljuštenih kestena.
- Stavite preostale kestene u procesor hrane. Sitnite dok se ne formiraju fine mrvice (dobija se za 2 šolje mlevenih kestena). Ostavite sa strane.
- Stavite čokoladu i puter u veliku posudu i zagrevajte u mikrotalasnoj pećnici 2 minuta, povremeno mešajući metalnom kašikom dok se čokolada ne otopi. Ostavite sa strane da se ohladi.
- Metalnom kašikom umešajte šećer, vanilu i jaje u smesu od čokolade dok se dobro ne sjedine.
- Dodajte brašno, kakao i so. Promešajte da se sjedini.
- Pažljivo umešajte pripremljene kestene.
- Sipajte smesu u pripremljeni pleh. Iseckajte preostale kestene i pospite preko smese. Pecite 25-30 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, mada čak i ne mora da bude potpuno čista, jer su brauniji sočna vrsta kolača.
- Ohladite braunije potpuno na plehu, a zatim ih isecite na kvadrate jednake veličine.
- Poslužite sa šlagom i kakaom ili kuglom sladoleda, po želji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


