Jedan trik za lakše guljenje: Kako da sami ispečete kestenje? 1Foto: Shutterstock / MilousSK

Neko voli pečeni kesten, drugi smatraju da je u obliku pirea još bolji, treći od brašna kestena prave hleb jer je kao brašno najzdraviji.

I svi su u pravu, jer kesten je savršen u svakom obliku, ma kako da je spremljen. I ukusan i zdrav.

Za razliku od većine ostalih orašastih plodova u koje spada, kesten sadrži malo proteina ili masti i uglavnom daje složene ugljene hidrate. Međutim, to ne znači da mu nedostaju hranljivi sastojci. Pun je i vitamina i minerala koji su dragoceni za naš organizam.

Samo 10 pečenih kestena zadovoljava 17 odsto dnevno preporučene količine od 25 do 30 grama vlakana zahvaljujući kojima se varenje normalizuje.

Vlakna iz kestena doprinose snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola i održavanju optimalne težine, što je posebno važno osobama koje moraju da vode računa o svakoj unetoj kaloriji.

Kako da ih sami ispečete?

Prvo kestene isecite nožem, sa jedne ili obe strane.

Stavite u šerpu i nalijte toliko vode da ih pokrije.

Stavite šerpu na vatru i kad proključa, kuvajte samo tri minuta. Zatim ih prebacujete u tepsiju u kojoj ćete peći.

Stavite pleh u zagrejanu rernu na 180-200 stepeni i pecite uz povremeno protresanje pleha. Ne treba im puno vremena, oko 20 minuta.

Savet plus: Ako želite da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari