Foto: hmchios, Panther Media GmbH / Alamy / ProfimediaSezona šljiva je u punom jeku, pa je sada odličan trenutak za klasičan domaći desert koji nas vraća u detinjstvo i mami osmeh na lice. U pitanju su, naravno, knedle sa šljivama, a u nastavku otkrivamo kako da vam ispadnu baš kao bakine
Knedle sa šljivama nisu samo desert, već i deo porodične rutine – jednostavno jelo koje kombinuje sezonsko voće i lokalne sastojke. Iako zahtevaju malo više vremena i truda za pripremu, njihov izvrstan ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Detaljan provereni recept, koji prenosimo sa Index.hr, pogledajte u nastavku:
Knedle sa šljivama
Sastojci:
- 500 g krompira
- 12 šljiva
- 2 kašike šećera za fil od šljiva
- 130 g integralnog brašna
- 3 kašike pšeničnog griza
- ¼ kašičice soli + prstohvat
- 1 kašika putera, otopljenog
- 1 veliko jaje
Za posipanje:
- 3 kašike slanog putera
- 50 g finih prezli
- 50 mlevenih lešnika ili oraha
- 2 kašike šećera
- ¼ kašičice cimeta (po želji)
Priprema:
- Kuvajte krompir dok ne omekša, oko 20-30 minuta. Kada se dovoljno ohladi, oljuštite krompir i izgnječite ga u pire. Vodite računa da nema komadića krompira, jer otežavaju oblikovanje testa. Ostavite da se potpuno ohladi.
- U međuvremenu, operite šljive. Svaku šljivu isecite po dužini, ali ne do kraja, i izvadite koštice. Po želji, šljive napunite sa pola kašičice šećera.
- Krompir stavite u veliku posudu, pospite solju i puterom, zatim dodajte brašno i griz. Mešajte dok se brašno ne sjedini. Dodajte jaje, promešajte viljuškom i kratko mesite testo dok se sastojci ne sjedine i ne formiraju testo. Testo će biti lepljivo.
- Testo podelite na 9 delova na dobro pobrašnjenoj površini. Ako volite knedle sa tankim slojem testa, podelite ih na 12 delova, ali imajte na umu da ih je to teže razvaljati.
- Oblikujte testo dobro pobrašnjenim rukama i stavite šljivu u sredinu. Čvrsto obmotajte testo oko šljive, zatvarajući ivice i oblikujući je u loptu. Vodite računa da unutra ne ostane vazduha, jer knedle neće potonuti na dno šerpe kako bi trebalo, već će plutati na površini od samog početka kuvanja.
- Zagrejte vodu u velikoj šerpi dok ne proključa. Kuvajte knedle sa šljivama oko 12-15 minuta u blago ključaloj vodi (ne ključaloj) – pred kraj kuvanja knedle bi trebalo da plutaju.
- U međuvremenu, napravite posip za knedle. U velikoj šerpi istopite puter, dodajte mrvice i mlevene lešnike ili orahe. Dobro promešajte nekoliko minuta na srednjoj vatri dok mrvice i orasi blago ne potamne i lepo ne zamirišu. Umešajte šećer i cimet. Sklonite šerpu sa ringle.
- Izvadite knedle šupljikavom kašikom i uvaljajte u mrvice. Po želji pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


