Foto: Shutterstock/Foxys Forest ManufactureBudući da je sezona smokava u toku, šteta je ne iskoristiti ovo ukusno voće za pripremu neke fine poslastice. Sa tim u vezi, danas sa vama delimo sjajan recept za sočni kolač sa smokvama koji se topi u ustima!
Ovaj kolač od smokava i bademovog brašna je dobro izbalansiran, sladak, ali ne previše, sočan, ali čvrst. Ključni sastojci potrebni za ovaj kolač su bademovo brašno, agavin ili javorov sirup i kokosovo ulje. Sveže smokve na vrhu daju mu rustični izgled, piše Miss7.
Sve u svemu, ovaj kolač je:
- Bez žitarica, bez glutena i pogodan za paleo dijetu
- Zaslađen zdravim zaslađivačima
- Bez mlečnih proizvoda.
- Dovoljno zdrav za doručak, ne samo kao desert.
- Topi se u ustima.
Saveti i napomene:
- Pre nego što napravite ovaj kolač, pročitajte uputstva za recept. Ne preskačite deo gde treba da isključite rernu na kraju i ostavite kolač u toploj, isključenoj rerni neko vreme. Ovaj korak osigurava da se kolač dobro ispeče, a da ostane mekan i sočan.
- Ako niste ljubitelj ukusa badema, možete izostaviti ekstrakt badema, iako je to ono što ovaj kolač čini tako posebnim.
- Ako više volite ukus vanile, onda dodajte dodatnu količinu.
- Kokosovo ulje se može zameniti otopljenim puterom ili maslinovim uljem.
- Ako nemate sveže smokve, možete koristiti bilo koje drugo voće, kao što su breskve, kruške, kajsije, jagode ili borovnice.
- Kada je kolač gotov, možete dodati dodatnu količinu voća na vrh i posuti mlevenim ili seckanim orasima za dekoraciju.
Sočni paleo kolač sa smokvama
Sastojci:
- 3 velika jajeta
- ¼ šolje kokosovog ulja
- ½ šolje čistog javorovog sirupa ili agavinog sirupa
- 1-1/2 kašičice čistog ekstrakta badema
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- 1 kašičica jabukovog sirćeta ili soka od limuna
- 2-1/2 šolje bademovog brašna
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 6 zrelih smokava, isečenih na kriške
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa i obložite kalup za tortu papirom za pečenje.
- Sve sastojke osim smokava pomešajte u blenderu ili mikserom. Testo će biti veoma gusto.
- Sipajte testo u pripremljeni kalup.
- Poređajte isečene smokve preko, lagano ih pritiskajući u testo.
- Stavite kolač u zagrejanu rernu i pecite 20 do 25 minuta dok testo ne porumeni.
- Isključite rernu i ostavite tortu unutra još 10 do 15 minuta (dok sredina torte ne bude čvrsta).
- Ostavite tortu da se hladi 30 minuta pre nego što je izvadite iz kalupa.
- Poslužite sa sveže isečenim smokvama i dodacima po vašoj želji (listićima kokosa, badema, medom, prah šećerom…). Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


