zamrzivačFoto: Shutterstock/Chinnabanchon9Job

Održavanje zamrzivača u dobrom stanju je ključno za njegov što efikasniji rad – evo koraka koje treba slediti kako biste sprečili probleme sa higijenom hrane.

Obavljanje kućnih poslova ponekad može biti izazov, posebno ako žonglirate sa poslom sa punim radnim vremenom ili odgajate decu. Iako se brzo usisavanje, brisanje ili čišćenje podova često nađu na nečijoj listi obaveza, postoje i drugi zadaci koje možda odlažete, a koje je važno sada rešiti, piše Express.

Većina domaćinstava ima zamrzivač, a znanje kako pravilno i efikasno brinuti o njemu može biti ključno za njegov dugovečnost, između ostalog. Stručnjaci za bezbednost hrane u High Speed ​​​​Training podelili su ključne savete kako bi vaš uređaj radio bez problema. Dr Ričard Anderson, šef učenja i razvoja u High Speed ​​​​Training-u, rekao je: „Kao opšte pravilo, trebalo bi da odmrzavate zamrzivač najmanje jednom godišnje“.

Postoji niz razloga za redovno održavanje

„Međutim, možda ćete morati da ovo radite češće ako je vaš zamrzivač sklon brzom stvaranju leda i ako se led često nakuplja. Postoji niz razloga zašto bi trebalo redovno da održavate svoj zamrzivač, ne samo iz perspektive uštede novca.“

Stručnjaci objašnjavaju da pravilno održavanje zamrzivača osigurava održavanje kvaliteta hrane, a istovremeno sprečava bacanje hrane.

Zahvaljujući pravilnom održavanju, vaš zamrzivač će raditi efikasnije, što „štedi troškove struje“ na duži rok. Stručnjaci za higijenu hrane izdali su smernice o tome kako pravilno odmrznuti zamrzivač, upozoravajući da ostavljanje hrane unutra tokom procesa može predstavljati zdravstveni rizik.

To je zato što se zamrznuta hrana može odmrznuti i dostići „opasnu zonu“ između 8°C i 60°C, kako je definisano od strane Agencije za standarde hrane.

Zamrzivač deluje kao „dugme za pauzu“

Savet Agencije za standarde hrane za bezbedno hlađenje i zamrzavanje uključuje držanje frižidera na temperaturi između 0 i 5°C, dok bi zamrzivač trebalo da bude oko -18°C.

Takođe savetuju da se ohlađena hrana drži van frižidera što je kraće moguće (ne duže od četiri sata) tokom pripreme, a ostatke hrane pojede u roku od dva dana ili ih zamrzne ako to nije izvodljivo.

Agencija objašnjava: „Zamrzivač deluje kao dugme za pauzu – hrana u zamrzivaču se neće pokvariti i većina bakterija ne može da raste u njemu. U redu je zamrznuti većinu namirnica sve dok proverite uputstva na pakovanju kako biste bili sigurni da su pogodne za zamrzavanje.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari