Koliko dugo je preporučljivo da čuvamo povrće u zamrzivaču 1Foto: Stian Olsen / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Zamrzavanje je jedan od najlakših oblika čuvanja hrane, ali uvek treba da obratite pažnju na to koliko dugo određene namirnice smeju da stoje u zamrzivaču.

Već smo pisali o tome koliko dugo meso može da se čuva u zamrzivaču pre nego što izgubi svežinu i sigurnost za konzumaciju, ali i o najboljem načinu odmrzavanja mesa, a danas ćemo da se posvetimo povrću.

Za povrće važi isto kao i za meso kada je u pitanju pakovanje – važno je da se pravilno spakuje u kesu za zamrzivač ili u posude koji se dobro zatvaraju, kako vazduh ne bi dospeo do povrća i prouzrokovao dehidraciju i oksidaciju.

Pored luka i paprike, koje možete da zamrznete sirove, povrće pre zamrzavanja mora biti blanširano ili kuvano, posebno kada je u pitanju lisnato povrće, kao što su kelj, blitva ili spanać, brokoli i karfiol, boranija i grašak i tikvice.

Blanširanjem povrća ili potapanjem u kipuću vodu zaustavljaju se enzimi koji uzrokuju promenu boje i pretvaraju smrznute proizvode u kašu. Pored toga, tikvice, kukuruz i krompir treba kuvati pre zamrzavanja, a pečurke dobro izgnječiti pre zamrzavanja.

Možete zamrznuti skoro svako povrće osim celera, endivije, zelene salate, kupusa, krastavaca i rotkvice. Ove namirnice imaju visok sadržaj vode i postaju vlažne i zatopljene kada se odmrznu. Ovo uključuje i paradajz (iako je paradajz zapravo voće), ali pošto ima visok sadržaj vode, najbolje je prvo ga izmrsiti u pire, a zatim zamrznuti kao sos.

Povrće će u zamrzivaču izdržati od tri meseca do godinu dana, u zavisnosti o kom povrću je reč. Evo koliko dugo možete da držite određeno povrće u zamrzivaču da biste održali optimalan kvalitet:

Kupljeno smrznuto povrće možete čuvati u zamrzivaču do 12 meseci, ako se čuva u originalnom pakovanju.

Grašak i šargarepu možete čuvati u zamrzivaču između 12 i 18 meseci.

Špargle, cvekla, brokoli, karfiol, pasulj, celer, boranija, pečurke i bundeve mogu da se čuvaju u zamrzivaču 12 meseci.

Kelj, blitvu i spanać možete čuvati u zamrzivaču 10 do 12 meseci.

Tikvice, patlidžan i kukuruz možete držati u zamrzivaču 8 meseci.

Pasirani paradajz i paprike bezbedno je čuvati u zamrzivaču 3 do 4 meseca.

Povrće može da izdrži ovoliko u zamrzivaču samo ako je propisno upakovano, a da biste tačno znali koliko je vremena prošlo od zamrzavanja, na svakoj kesici upišite tačan datum, piše index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari