Foto: Shutterstock/aomasKuvana jaja su jedno od glavnih obeležja Uskrsa, a ukoliko ste se pitali koliko dugo ona mogu stajati u frižideru, u nastavku otkrijte šta stručnjaci kažu na ovu temu.
Tvrdo kuvana jaja spadaju u one jednostavne namirnice koje spašavaju doručak, obogaćuju salatu i uvek dobro dođu kada nam treba brza užina. Iako njihova priprema traje svega desetak minuta, jedno pitanje se stalno postavlja: koliko dugo tvrdo kuvana jaja mogu stajati u frižideru pre nego što prestanu da budu bezbedna za jelo…
Budući da je sutra Uskrs, nakon koga obično ostane dosta kuvanih jaja, u nastavku otkrijte koliko dugo ih možete držati u frižideru.
Koliko dugo kuvana jaja mogu stajati u frižideru?
Prema stručnjacima Američkog odbora za jaja (ako ti ovo zvuči čudno, postoji i Svetska organizacija za jaja), tvrdo kuvano jaje možete čuvati u frižideru do nedelju dana – ali samo ako nije oljušteno. Čim skinete ljusku, pravilo se menja: najbolje je pojesti ga istog dana, piše Miss7.
Možda zvuči nelogično da tvrdo kuvana jaja traju kraće od svežih, ali razlog je vrlo jednostavan – toplota tokom kuvanja uklanja zaštitni sloj sa ljuske, otvarajući sitne pore kroz koje bakterije mogu lakše da prodru nego kod sirovih jaja.
Kako pravilno čuvati tvrdo kuvana jaja
Da bi ostala bezbedna za konzumaciju, tvrdo kuvana jaja je važno pravilno skladištiti. Preporučuje se da se odmah nakon kuvanja ohlade u ledenoj kupki, a zatim prebace u frižider u roku od 2 sata.
Takođe, ne ostavljajte tvrdo kuvana jaja na sobnoj temperaturi duže od 2 sata (ili više od jednog sata ako je napolju iznad 32 °C). Bakterije se u takvim uslovima mogu razmnožiti neverovatno brzo, a poslednje što želite jeste pokvareno jaje u sendviču. Ako nosite tvrdo kuvana jaja na posao, odmah ih po dolasku stavite u kancelarijski frižider – nema zadržavanja na stolu!
Kako razlikovati sirova i tvrdo kuvana jaja?
Ako vam se dogodi da u frižideru pomešate sirova i kuvana jaja, postoji jednostavan trik kako da ih razlikujete – samo ga zavrtite! Tvrdo kuvano jaje će se vrteti glatko i brzo, dok će se sirovo teturati jer se žumance i belance još uvek pomeraju unutra.
Zašto tvrdo kuvana jaja ponekad imaju neprijatan miris?
Ako iz frižidera povremeno osetite blagi miris sumpora, ne brinite – sve je pod kontrolom. Taj neprijatni miris proizvodi vodonik-sulfid, prirodna supstanca koja nastaje tokom kuvanja jaja. Potpuno je bezopasna i obično nestane nakon nekoliko sati.
Međutim, ako jaje postane sluzavo, dobije čudan kredasti izgled ili nepogrešivo podseća na pokvareni sumpor, vreme je da ga bez razmišljanja bacite.
Mogu li se tvrdo kuvana jaja zamrzavati?
Ne. Iako je zamrzavanje praktično rešenje za mnoge namirnice, tvrdo kuvana jaja nisu među njima. Zamrzavanjem belance postaje gumasto i vodenasto, što nije nimalo privlačno.
Ako ipak skuvate previše jaja, jednostavnije je da isplanirate recepte u kojima možete brzo da ih iskoristite, nego da pokušavate da spasite zaleđene ostatke.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


