Foto: Rebecca Nelson / ImageSource / ProfimediaDa li ste ikada pripremali kolače ili neko jelo, a zatim shvatili da niste prethodno zagrejali rernu? Iako u većini slučajeva ovaj korak igra ključnu ulogu, postoje i situacije kada to nije nužno.
Temperatura u većini domova obično se kreće između 20 i 23 stepena, u zavisnosti od godišnjeg doba i postavki grejanja ili klimatizacije. Kao rezultat toga, unutrašnjost rerne je često na sličnoj temperaturi. Prethodno zagrevanje rerne povisuje temperaturu za nekoliko stotina stepeni, što omogućava da se jelo peče pod idealnim uslovima, čime se postiže željena tekstura, boja i ukus.
„Prethodno zagrevanje obezbeđuje konstantnu temperaturu, pravilno pečenje, savršenu teksturu, tačno vreme kuvanja i optimalno dizanje peciva“, objašnjava Robert Kantu, izvršni kuvar u Mokara Hotel & Spa i Omni La Mansion del Rio u San Antoniju, prenosi klix.ba.
Zagrevanje rerne obično traje od 12 do 20 minuta, a kako biste bili sigurni, najbolje je da je zagrejete najmanje 20 minuta pre nego što počnete sa pripremom jela. Ipak, postoji izuzetak – pečenje hleba, kada je važno da posuda za pečenje bude što toplija.
Brzina kojom rerna dostigne željenu temperaturu zavisi od nekoliko faktora, uključujući veličinu rerne i željenu temperaturu. Ako koristite manju rernu i postavite je na nižu temperaturu, proces će biti brži.
U mnogim receptima, temperatura i vreme kuvanja pažljivo su testirani kako bi se postigao savršen rezultat. Ako zanemarite uputstvo za prethodno zagrevanje, jelo može biti „pokvareno“ jer temperatura rerne nije dostigla željenih 180 stepeni.
„Ako recept zahteva 180 stepeni tokom jednog sata, a rerna još nije dostigla ovu temperaturu, stavljanje hladnog jela u rernu dodatno će smanjiti temperaturu“, objašnjava Čarli Lumis, izvršni kuvar u bistrou Elington Park u Vašingtonu.
Kao rezultat toga, vreme kuvanja se može nepredvidivo produžiti, a stalno proveravanje jela postaje nezgodno. Dodatno, često otvaranje i zatvaranje vrata rerne može izazvati dramatične promene u temperaturi.
„Prethodno zagrevanje je takođe efikasno jer štedi vreme. Prva stvar koju uradim pre nego što pripremim sastojke ili pročitam recept je da uključim rernu na 350 stepeni“, kaže Emili Juen, izvršni kuvar u restoranu Lingu u Njujorku.
Najbolje je zagrejati rernu svaki put kada to recept zahteva, a ovo pravilo posebno važi za pečenje hleba.
„Za hleb i druga peciva, prethodno zagrevanje obezbeđuje da testo pravilno raste. Početni nalet toplote pomaže mu da se ravnomerno peče i dobije lepu boju“, dodaje Juen.
Međutim, prethodno zagrevanje nije toliko važno kada se pripremaju jela koja se kuvaju duže vreme na nižim temperaturama, poput pečenja ili kuvarskih jela. Ako podgrevate neko jelo, nije problem staviti ga u hladnu rernu. Ipak, najbolje je pridržavati se uputstava iz recepta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


